Петрулевич про Меркель: Ви можете повірити, що людина стає в НДР секретарем комсомольської організації без дозволу Штазі?

Меркель у молодості працювала на міністерство державної безпеки НДР, упевнений Петрулевич
Фото: EPA
Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель за часів Німецької Демократичної Республіки працювала на Штазі – про це заявив ексглава управління СБУ у Донецькій і Луганській областях генерал-майор Олександр Петрулевич в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

На його думку, Меркель чекала, що їй запропонують якусь посаду в наглядовій раді якоїсь російської компанії за те, що вона дозволила постачання російського газу газогоном "Північний потік – 1" і будівництво "Північного потоку – 2".

"І вона вже усе: чекала, як комсомолка. Ну, комсомольська молодість не минає даремно. Правильно? У НДР. А тим паче стати секретаркою комсомольської організації без Штазі (міністерство державної безпеки НДР. "ГОРДОН")... Ви можете повірити, що стає людина в НДР секретарем комсомольської організації без дозволу Штазі?" – сказав він.

Петрулевич висловив упевненість, що в ті часи всі, хто обіймав якісь значні посади, особливо партійні, працювали на Штазі.

"Ну про що ви говорите? Я думаю так. Тож усе це було зрозуміло", – заявив він.

Петрулевич: Путіну повідомляють, що вся братва побігла на Захід домовлятися: "Які умови? Дайте нам можливість зберегти все наше чесно награбоване і якось жити". Читайте повну версію інтерв'ю

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

Меркель народилася 1954 року в Гамбурзі (на той момент ФРН). Коли вона була дитиною, її батьки переїхали до Темпліна (тоді НДР).

НДР існувала з 1949-го до 1990 року. Меркель у 80-ті роки була членом районного комітету комуністичної молодіжної організації "Союз вільної німецької молоді" і секретарем з агітації та пропаганди.

У 2000 році Меркель очолила партію "Християнсько-демократичний союз" (пішла з посади у 2018 році), канцлеркою Німеччини була з 2005-го до 2021 року. Після 15 років на посаді вона відмовилася висувати свою кандидатуру на виборах.

26 вересня 2021 року в Німеччині відбулися вибори до Бундестагу. 26 жовтня повноваження Меркель на посаді канцлера припинилися. Новим канцлером став Олаф Шольц.

Про те, що Меркель напевно працювала на Штазі, раніше заявляв в інтерв'ю Дмитрові Гордону російський письменник Михайло Веллер.