"Підступи на кожному кроці". У МЗС РФ припустили, що "Північний потік – 2" можуть не сертифікувати

Сертифікацію газопроводу нині зупинено через невідповідність документів законодавству ЄС
Фото: EPA
Сертифікація російського газопроводу "Північний потік – 2" може затягнутися до літа або взагалі не відбутися, вважає заступник глави МЗС РФ Олександр Панкін. Про це він сказав у коментарі держагентству "РИА Новости".

За його словами, регламент процедури сертифікації дозволяє "навіть не те щоб затягнути, а саме проводити цей розгляд у першій, другій умовно інстанції, розтягнувши його на багато місяців".

Він також припускає, що сертифікацію може ускладнити вплив США на Німеччину. За словами Панкіна, "може бути там молот американський – чому б не уявити, що американці скажуть німцям жодного грама російського газу з "Північного потоку" не купувати?".

Заступник міністра закордонних справ РФ підкреслив, що газопровід "можуть сертифікувати, а можуть і не просертифікувати, можуть що завгодно застосувати... Підступи можуть бути на кожному кроці".

Контекст:

Будівництво "Північного потоку – 2", який має з'єднати РФ і ФРН дном Балтійського моря в обхід України, повністю завершено. 8 листопада 2021 року в "Газпромі" заявили, що трубопровід готовий до запуску.

Уряди України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважають трубопровід загрозою для енергетичної безпеки Європи.

Адміністрація президента США Джо Байдена виступала проти будівництва газопроводу, проте наприкінці травня 2021 року глава Білого дому назвав "контрпродуктивним" із погляду відносин із Європою запровадження нових санкцій проти "Північного потоку – 2", оскільки газопровід "практично закінчено".

Німеччина і США 21 липня 2021 року повідомили, що уклали угоду щодо газопроводу "Північний потік – 2". Німеччина обіцяла, що застосує національні санкції проти Росії і закликатиме до ефективних заходів ЄС, якщо РФ продовжить використовувати газ як інструмент тиску на інші країни або "здійснить подальші агресивні дії проти України".

Вищий земельний суд німецького Дюссельдорфа 25 серпня цього року зобов'язав оператора газопроводу бути незалежним від "Газпрому" та дотримуватися європейського законодавства.

ОГТСУ повідомив, що Nord Stream 2 AG, якою на 100% володіє російський "Газпром", 8 вересня подала заявку на сертифікацію як незалежного оператора системи передавання газопроводу "Північний потік – 2" у Федеральне мережеве агентство ФРН.

"Немецкая волна" зазначала, що попереднє рішення щодо "Північного потоку – 2" мусить ухвалити Федеральне мережеве агентство ФРН, а потім свою позицію щодо газопроводу має висловити Європейська комісія, вона може взяти на підготовку висновку до чотирьох місяців. Після цього німецький регулятор має ще два місяці на ухвалення остаточного рішення.

16 листопада стало відомо, що Федеральне мережеве агентство Німеччини зупинило сертифікацію "Північного потоку – 2". У компанії ОГТСУ припустили, що "Газпром" спробує обійти законодавство ЄС для сертифікації трубопроводу.

Президент Федерального мережевого агентства Німеччини Йоген Гоманн зазначив 16 грудня, що "Північний потік – 2" не запустять у першій половині 2022 року. За його словами, Nord Stream AG почала процес створення дочірньої компанії у ФРН. Гоманн додав, що сертифікацію "Північного потоку – 2" відновлять, щойно компанія надасть необхідні документи.

Віцеканцлер Німеччини Роберт Габек в інтерв'ю газеті FAZ, опублікованому 18 грудня, назвав помилкою проєкт "Північний потік – 2".