"Після розповіді про огляд Солсберійського собору все можливо". Міністр оборони Великобританії написав про фейки Росії

Бен Воллес нагадав про "туристів" із ГРУ в Солсбері
Фото: EPA
Міністр оборони Великобританії Бен Воллес припустив, що російська влада вдається до фейків, тому що справи у них складаються дуже погано. Про це Воллес написав у своєму Twitter і проілюстрував пост фотографією Анатолія Чепіги та Олександра Мішкіна, підозрюваних в отруєнні у Великобританії колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля.

"Мабуть, у Кремля справи настільки погані, що вони зараз вдаються до пранків і відеофейків. Не дії впевненого в собі уряду, але знову ж таки після розповіді про огляд Солсберійського собору все можливо..." – наголосив міністр оборони.


Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

17 березня Воллесу телефонувала людина, яка видавала себе за прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля. Шмигаль запропонував главі британського оборонного відомства перевіряти співрозмовника словом "паляниця", з вимовою якого, як відомо, у російських окупантів виникають проблеми.

5 вересня 2018 року у прокуратурі Британії назвали прізвища, під якими підозрювані у скоєнні отруєння Скрипаля в'їхали до країни, – Олександр Петров та Руслан Боширов. Тодішня прем'єр-міністерка країни Тереза Мей наголосила, що вони є офіцерами ГРУ.

Розслідувачі групи Bellingcat та російського видання The Insider з'ясували, що людина, відома під прізвищем Боширов, – це полковник ГРУ Анатолій Чепіга, а Олександр Петров – це лікар із ГРУ Олександр Мішкін.

Вони в інтерв'ю заявили, що прибули в Солсбері на екскурсію і що Петров та Боширов – нібито їхні справжні прізвища і вони не працюють на ГРУ. Також вони заявили, що отруйних речовин у них із собою під час поїздки до Великобританії не було. Чоловіки стверджували, що вони – "підприємці середньої руки" і працюють у "фітнес-індустрії".

У квітні 2021 року імена Мішкіна та Чепіги спливли у зв'язку зі скандалом із вибухами на чеських складах із боєприпасами, які відбулися 2014 року. Влада Чехії заявила, що вони можуть бути причетними до цих вибухів, поліція країни оголосила їх у розшук.

Розслідувач Bellingcat Христо Грозєв розповів у травні, що Петрова та Боширова підвищили і тепер вони працюють на Кремль.