"Побоювався, що вимагатимуть цілувати портрети Путіна". Навального поставили на профілактичний облік як екстреміста і терориста

Із лютого Навального тримають у колонії у Владимирській області
Фото: EPA
Російський опозиційний політик Олексій Навальний повідомив, що керівництво Покровської колонії зняло його із профілактичного обліку як схильного до втечі і поставило на облік як екстреміста й терориста. Інформацію про це опублікували на сторінці Навального у Facebook 11 жовтня.

"Каже мені опер: "Ходімо на комісію, вас викликають". Комісія зібралася найбільша з усіх, що я бачив. На весілля схоже. Т-подібний стіл, багато люду. Тільки замість нареченого з нареченою – начальник під портретами вождів. Цікаво, думаю, навіщо так урочисто? Для звичайної догани забагато учасників. Рішення про розстріл, чи що, зібралися зачитувати?" – розповів політик.

За його словами, комісія із двох питань проголосувала одностайно.

"Бирки, де мою фізіономію перекреслює червона смуга, я з усього одягу споров. І пришив нові – із зеленою. І влився в численні ряди мусульман (для них "екстремістську" смугу і придумали. 70% тюремних "екстремістів" – вони), націоналістів і футбольних фанатів", – пояснив Навальний.

За його словами, його новий статус не такий виснажливий. Опозиціонер розповів, що від моменту, як його поставили на облік як схильного до втечі, фразу "Навальний Олексій Анатолійович, 1976 року народження, незаконно утримуваний на території виправної колонії №2, загін №2" виголосив на відеореєстратор 1669 разів. Що дві години співробітники колонії в такий спосіб перевіряли, що політик не втік.

"Мені це страшенно набридло. А з екстремізмом – кайф. Ніхто не перевіряє. Побоювався, що вимагатимуть, щоб я цілував портрети [президента Росії Володимира] Путіна і вчив напам'ять цитати [експрезидента РФ Дмитра] Медведєва, але й цього не треба. Просто над моїми нарами тепер висить табличка, що я терорист", – пожартував Навальний.

Контекст:

Навальний із серпня 2020 року проходив лікування і реабілітацію в Німеччині після отруєння бойовою речовиною класу "Новачок". Літак, яким він летів із Томська в Москву, екстрено сів в Омську 20 серпня через погіршення стану політика. Навальний спочатку був у лікарні в Омську, а 22 серпня його доправили до берлінської клініки "Шаріте". Політик був у комі протягом 18 днів. Опозиціонер вважає замах на себе терористичним актом, організованим ФСБ за наказом Путіна.

Після повернення Навального в Росію в січні 2021 року його заарештували у справі "Ів Роше", у межах якої йому раніше дали умовний строк і він мав реєструватися у слідчих, але не робив цього через лікування в Німеччині. Симоновський суд Москви 2 лютого замінив йому умовний строк на реальний у справі "Ів Роше". З урахуванням часу, проведеного під домашнім арештом, політик пробуде в колонії загального режиму два роки і 6,5 місяця.

Із лютого Навальний перебуває в колонії у Владимирській області в місті Покров. Політик повідомив, що його поставили на облік як схильного до втечі, 18 лютого.