Польща планує повністю припинити закупівлю газу у Росії

В енергобалансі Польщі російський газ становить приблизно 50%, проте польський уряд упевнений, що зможе його замінити
Фото: depositphotos.com
Із 2023 року Польща планує повністю відмовитися від закупівлі російського газу. Про це заявив уповноважений уряду Польщі зі стратегічної енергетичної інфраструктури Петр Наїмський в ефірі радіо RMF FM.

За його словами, строк дії довгострокового контракту на закупівлю газу з Росією закінчується у грудні цього року. Після закінчення контракту купувати газ у російських постачальників Польща не планує.

В енергобалансі Польщі російський газ становить приблизно 50%, проте польський уряд упевнений, що зможе його замінити. Наїмський каже, що польська державна нафтогазова компанія PGNiG має портфель контрактів, які замінюватимуть російські постачання.

Наїмський також зазначив, що у жовтні 2022 року Польща вводить в експлуатацію газопровід Baltic Pipe з Норвегії через Балтійське море. Також Польща має розширений термінал для приймання зжиженого газу в місті Свіноуйсьце.

За словами урядового уповноваженого, газ з інших джерел не буде набагато дорожчим за російський, оскільки Європа є частиною глобального ринку, і рано чи пізно ціни стабілізуються.

Контекст:

Після початку повномасштабної війни РФ проти України країни Заходу почали відмовлятися від російського газу та нафтопродуктів.

28 лютого про відмову від російських енергоносіїв заявив прем'єр Канади Джастін Трюдо.

8 березня про заборону постачання російської нафти і газу до США оголосив американський президент Джо Байден. Великобританія заявила, що відмовиться від російської нафти і газу до кінця 2022 року.

Також Євросоюз оголосив про намір скоротити споживання російського газу на дві третини.