Польща виділила понад $400 млн на будівництво стіни на кордоні з Росією, Білоруссю та Україною

Стіна буде обладнано системою датчиків руху і камер відеоспостереження
Фото: Straż Graniczna / Twitter
Сейм Польщі ухвалив спецзакон про будівництво на кордонах із Білоруссю, Росією та Україною стіни для підвищення безпеки через міграційну кризу. Про це 14 жовтня повідомив портал PolsatNews.

За документ проголосувало 274 депутати.

Орієнтовна вартість проєкту становить 1,615 млрд злотих (приблизно $410 млн за курсом Народного банку Польщі). Із них 115 млн злотих ($29,2 млн) – на технічні пристрої.

Як зазначає Reuters, стіну буде обладнано системою датчиків руху і камер відеоспостереження.

Контекст:

Цього року країни Балтії і Польща зіткнулися з проблемою нелегальної міграції з Білорусі.

У Литві вважають, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко навмисно послабив контроль над кордоном зі свого боку. У міноборони Литви заявляли, що Білорусь інструктує нелегалів на кордоні.

13 липня литовський Сейм офіційно визнав наплив мігрантів із Білорусі гібридною агресією. Крім Литви, надзвичайну ситуацію на кордоні з Білоруссю оголосили в Латвії та Польщі.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький говорив 17 вересня, що на території Білорусі перебуває понад 10 тис. мігрантів із країн Близького Сходу, яких можуть використовувати для проведення гібридної атаки проти Польщі та Литви.

Через наплив мігрантів на кордоні з Білоруссю побудувати паркан вирішили уряди ЛитвиЛатвії та Польщі.

Президенти Литви, Латвії, Естонії та Польщі Гітанас Науседа, Егілс Левітс, Керсті Кальюлайд та Анджей Дуда під час зустрічі в Києві 23 серпня випустили спільну декларацію. У заяві міграційну кризу на кордоні з Білоруссю вони назвали "політично керованою гібридною операцією, яку здійснює режим Лукашенка", в котрій "експлуатують беззахисних громадян третіх країн". Її мета – "відвернути увагу від частих порушень прав людини і громадянина з боку режиму".