Помічник Алієва заявив, що перенесення виборів президента Азербайджану пов'язане зі збільшенням терміну повноважень глави держави

Дострокові вибори стануть вотумом довіри Алієву, вважає його помічник
Фото: EPA

Президент Азербайджану Ільхам Алієв мав конституційне право перенести вибори з жовтня на квітень, заявив його помічник Алі Гасанов.

Призначення президентом Ільхамом Алієвим на 11 квітня 2018 року позачергових президентських виборів в Азербайджані пов'язане з проведенням низки міжнародних заходів, а також із внесенням у конституцію положень про збільшення терміну повноважень глави держави. Про це агентству "Азертадж" заявив помічник президента Азербайджану із суспільно-політичних питань Алі Гасанов.

Він нагадав, що президентські вибори було призначено на 17 жовтня 2018 року. Однак із травня в країні відбудеться багато важливих міжнародних і місцевих заходів, серед них – святкування 100-річчя створення Азербайджанської держави, Міжнародний гуманітарний форум тощо.

"Більшість цих заходів припадає на кінець року і збігається з виборами. Тому і було ухвалено таке рішення", – сказав Гасанов.

За його словами, у зв'язку з тим, що повноваження президента Азербайджану відтепер будуть чинними протягом не п'яти, а семи років, глава держави наділений можливістю звернення по вотум довіри до виборців.

"У цьому зв'язку питання, передбачені у розпорядженні Ільхама Алієва "Про оголошення позачергових виборів президента Азербайджану", повністю відповідають конституції та законодавству країни", – зазначив Гасанов.

На його думку, у міжнародній практиці вважається доцільним проведення виборів на початку року.

"Проведення виборів у жовтні або у квітні не може бути прокоментовано як факт, що обмежує можливості потенційних кандидатів, зокрема Ільхама Алієва, і приносить їм додаткові дивіденди", – уважає Гасанов.

5 лютого на сайті президента Азербайджану з'явилося розпорядження про проведення 11 квітня позачергових виборів, причини такого рішення вказано не було.

Алієв обіймає пост президента Азербайджану з 2003 року. Його двічі переобирали на пост президента – у 2008-му і 2013 році.

На референдумі у 2016 році до конституції Азербайджану було внесено зміни, що продовжують президентський термін із п'яти до семи років.