Посол України в Японії: Японцям смішно дивитися на застарілі каструлі, які росіяни називають Тихоокеанським флотом

Корсунський зазначив, що російські та китайські військові кораблі регулярно фіксують навколо японських островів
Фото: ЕРА

Оголошена країною-агресором Росією раптова перевірка бойової готовності Тихоокеанського флоту справила враження на Японію. Про це в опублікованому 16 квітня інтерв'ю Radio NV заявив посол України в Японії Сергій Корсунський.

"Вони можуть намагатися робити що завгодно. Нікого вони не налякають. Усе буде надійно захищено з усіх боків... Я думаю, що ми бачимо з вами підтанцівку на молодших ролях Китаю, який тільки що провів дуже потужні і дійсно небезпечні навчання навколо Тайваню. Після того, я думаю, у Москві вирішили, що вони теж мають бажання продемонструвати свою присутність в Азії, і оголосили незрозумілі ні для кого навчання свого Тихоокеанського флоту", – сказав Корсунський.

Він зазначив, що російські та китайські військові кораблі регулярно фіксують навколо японських островів.

"Це питання я обговорював із керівництвом ВМС Японії. Їм смішно дивитися на ці застарілі каструлі, які вони [росіяни] називають флотом. По-перше, у Японії в самої – дуже потужний флот. По-друге, тут поряд стоїть добре озброєний 7-й флот США. Тому все це – просто для того, щоб роздратувати", – вважає посол.

За його словами, навчання РФ зачіпають територію двох японських островів, які окупувала Росія.

"Вони вчилися відбивати висадку десанту. Це така космічна дурниця, що я навіть не знаю, як це характеризувати. Японія ніколи – жодного разу за 50 років після того, як статус цих островів був чітко сформульований, що вони окуповані, – не говорила про наміри якимось збройним чином їх повертати", – резюмував Корсунський.

Контекст:

14 квітня стало відомо, що РФ розпочала навчання свого Тихоокеанського флоту. Американський Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що так Росія намагається справити на Китай враження, ніби залишається його "рівноправним військовим партнером".

В інституті нагадали, що із 16-го до 18 квітня з візитом у РФ перебуватиме міністр оборони КНР Лі Шанфу. А 14 квітня глава МЗС Китаю Цінь Ган заявив, що КНР не продаватиме зброї в Росію (як і в Україну) і регулюватиме експорт товарів цивільного й військового призначення.