Представник ОБСЄ: Закони про фейкові новини у РФ дозволяють ширші обмеження і цензуру інтернет-журналістики

Дезір засудив російські закони про відповідальність за фейки і неповагу до влади
Фото: OSCE media freedom / Twitter

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив занепокоєність ухваленими законами РФ про відповідальність за поширення фейкових новин і неповагу до влади.

Нове російське законодавство про покарання за фейкові новини і неповагу до влади може ще більше обмежити свободу слова в країні. Про це заявив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір 19 березня, повідомила прес-служба організації.

"Ці закони дозволяють ширші обмеження і цензуру інтернет-журналістики та онлайн-мовлення. Визначення нібито образливого змісту нечітко сформульовано, вони впливатимуть на свободу слова. Я ще раз висловлюю владі Російської Федерації свою занепокоєність щодо ухвалення законів, які надають державним регулювальним органам додаткові повноваження щодо обмеження онлайн-мовлення", – заявив Дезір.

12 грудня 2018 року законопроекти подали в Думу. 24 січня 2019-го вони пройшли перше читання. Держдума остаточно ухвалила ці закони 7 березня 2019 року. 18 березня їх підписав президент РФ Володимир Путін.

Згідно із законом про блокування фейкових новин, Роскомнагляд дістав право за санкцією Генеральної прокуратури РФ вимагати від власників сайтів видаляти новини, які вважають недостовірними. Генпрокуратура дістала право в позасудовому порядку блокувати недостовірні новини та штрафувати їх поширювачів. Розмір штрафу становитиме від 30 тис. до 1,5 млн рублів (від $454 до $22,7 тис.). Також передбачено покарання у вигляді адміністративного арешту на строк до 15 діб.

Держдума також прирівняла до дрібного хуліганства поширення інформації, що "ображає людську гідність і громадську мораль, виражає явну неповагу до суспільства, державних, офіційних держсимволів РФ, конституції РФ або органам, що здійснюють державну владу у РФ".

Журналісти і письменники з об'єднань "Асоціація "Свободное слово", "ПЕН-Москва" і "Санкт-Петербурзький ПЕН-клуб" 12 березня назвали ухвалення законів "відкритою декларацією про встановлення режиму прямої цензури" в Росії.