Прем'єр Албанії висловив сподівання, що в українців не буде ілюзій щодо швидкого вступу України в ЄС

Статус кандидата у члени ЄС – гарна річ, але не має бути ілюзій щодо цього, зазначив Рама
Фото: EPA
Прем'єр-міністр Албанії Еді Рама застеріг українців від надмірного оптимізму після потенційного надання Україні статусу кандидата у члени ЄС.

Про це Рама сказав у Брюсселі 23 червня, прибувши на саміт Євросоюзу за участю країн Західних Балкан, його відеокоментар ЗМІ опублікував France 24.

"Північна Македонія є кандидатом на вступ 17 років, Албанія – вісім років. Тому: ласкаво просимо, Україно. Це гарна річ – дати статус кандидата, але я сподіваюся, що в українського народу не буде ілюзій щодо цього", – підкреслив Рама.

Водночас, на думку віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, Україна може стати членом ЄС упродовж 2–10 років, а не десятиліть, як це прогнозують деякі європейські чиновники.

Стефанішина наголошувала напередодні, що Україна може набути статусу кандидата у члени ЄС увечері 23 червня. На сьогодні є повний консенсус 27 лідерів країн ЄС щодо того, що Україна отримає кандидатство, додала вона.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила 22 червня під час виступу в Європарламенті, що завдяки Угоді про асоціацію від 2016 року Україна "вже запровадила приблизно 70% правил, норм та стандартів ЄС".

"І весь цей прогрес було досягнуто завдяки тому, що в жителів України Європа в серці та в умі", – наголосила єврочиновниця.

Останнє розширення Євросоюзу відбулося 2013 року – до ЄС приєдналася Хорватія. Вступ Хорватії до ЄС тривав 10 років (із моменту заявки на членство 2003 року до вступу 2013 року). На початку 2020 року Європейський союз покинула Великобританія.

Контекст:

28 лютого, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ у Європейський союз. Президент України Володимир Зеленський заявив, що в умовах, які склалися, розраховує на приєднання до блоку за спеціальною процедурою.

Європейський парламент підтримав надання Україні статусу кандидата на вступ у ЄС. Потім відбувся неформальний саміт лідерів ЄС, де було ухвалено рішення, яке, як вважають у МЗС України, свідчить про те, що Україна буде членом ЄС.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ у ЄС Україні та Молдові. Водночас для початку подальших переговорів щодо вступу в ЄС Україні потрібно буде виконати низку умов. Зокрема, ідеться про судову реформу, кроки щодо боротьби з корупцією, відмивання грошей та інші заходи.

Стефанішина говорила 22 червня, що Україна має намір виконати рекомендації Європейської комісії щодо надання їй статусу кандидата у члени ЄС до кінця 2022 року.

Європарламент 23 червня ухвалив резолюцію, у якій висунув вимогу надати статус кандидата у члени ЄС Україні та Молдові негайно.