Прем'єр Польщі назвав ситуацію на кордоні з Білоруссю "тихою помстою Лукашенка" та "виявами державного тероризму"

Моравецький: Ми дедалі більше налаштовані запроваджувати економічні санкції
Фото: EPA
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав Євросоюз посилити санкції проти Білорусі. Про це він заявив на пресконференції після зустрічі з головою Європейської ради Шарлем Мішелем 10 листопада, повідомляє TVN24.

"Здалеку ці події на польсько-білоруському кордоні можуть здатися міграційною кризою, але це не міграційна криза, це політична криза, яка виникла з особливою метою дестабілізувати ситуацію в Євросоюзі", – сказав він.

За словами Моравецького, ситуація на польсько-білоруському кордоні є "виявом державного тероризму".

"Це також тиха помста [самопроголошеного президента Білорусі] Олександра Лукашенка за підтримку демократичних виборів у Білорусі в серпні минулого року і за зміни, які, як ми сподівалися, відбудуться, на які сподівалася вся Європа... Сьогодні ми повинні посилити наш тиск завдяки відповідному санкційному механізму", – заявив політик.

Він також заявив, що необхідно розпочати "дипломатичні дії на рівні Брюсселя" у столицях країн Близького Сходу, оскільки "немає жодних сумнівів" у тому, що саме білоруський режим привозив мігрантів із Близького Сходу до кордону.

"Ми дедалі більше налаштовані запроваджувати економічні санкції. Ми обговоримо їх на засіданні Європейської ради. Я також просив, щоб таке засідання у відеоформаті скликали якнайшвидше, ще до грудневого засідання, для обговорення цього питання", – додав прем'єр.

Контекст:

17 вересня прем'єр-міністр Польщі Моравецький заявив, що на території Білорусі перебуває понад 10 тис. мігрантів із країн Близького Сходу, яких можуть використати для проведення гібридної атаки проти Польщі та Литви.

За даними видання Welt am Sonntag, Білорусь подвоїла кількість авіарейсів із країн Близького Сходу, їх найчастіше використовують нелегали для подальшої міграції до країн ЄС.

Через наплив мігрантів влада Литви, Латвії та Польщі вирішила побудувати паркан на кордонах із Білоруссю.

7 листопада нелегальні мігранти атакували пости польських прикордонників та намагалися зламати паркан на кордоні з Білоруссю.

Уранці 8 листопада білоруські ЗМІ повідомили, що до кордону з Польщею вирушила численна колона мігрантів, їх супроводжують люди у військовій формі. У Держприкордонкомітеті Білорусі заявили, що до цього "відчайдушного кроку" біженців "спонукали байдужість і нелюдське ставлення польської влади", а білоруська сторона "вживає необхідних заходів для забезпечення безперебійного функціонування каналів міжнародних повідомлень, а також безпеки людей, що рухаються автомагістраллю".

У зв'язку із цим міністерство оборони Польщі підвищило готовність військ територіальної оборони на кордоні з Білоруссю. На кордоні чергує понад 12 тис. солдатів. Окрім того, Польща скерувала для патрулювання кордону з Білоруссю військові гелікоптери.

У Євросоюзі пояснили, що мігрантів до Білорусі приваблюють за допомогою білоруських диппредставництв.