Прем'єр Великобританії пообіцяв Мінську наслідки через затримання Протасевича

Джонсон закликав владу Білорусі негайно звільнити Протасевича
Фото: EPA
Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон закликав владу Білорусі негайно відпустити затриманого журналіста й ексголовреда Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Про це глава уряду Сполученого Королівства написав у Twitter 25 травня.

"Дії Білорусі матимуть наслідки, – зазначив Джонсон. – Як журналіст і людина, яка ревно вірить у свободу слова, я закликаю до його негайного звільнення".

Прем'єр додав, що відеозапис із затриманим журналістом викликає "глибоке занепокоєння під час перегляду".

Контекст:

23 травня винищувач білоруських ВПС за дорученням Олександра Лукашенка підняли "для супроводу" літака Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Влада Білорусі стверджувала, що причиною приземлення стало повідомлення про мінування судна (згодом вибухових речовин на борту не виявили).

Після перевірки білоруські спецслужби зняли з рейсу й затримали Протасевича та його дівчину (в Мінську з літака зійшло ще кілька людей, у Ryanair підозрюють, що це були агенти КДБ Білорусі). Паблік NEXTA набув широкої популярності влітку минулого року завдяки висвітленню й координації протестів, які почалися після оголошення результатів виборів президента країни.

Як розповіли пасажири, Протасевич запанікував, коли дізнався про приземлення літака в Мінську. Коли його почали обшукувати й пасажири запитали в нього, що відбувається, той відповів: "Тут на мене чекає смертна кара". Видання TUT.BY уточнило, що журналіста в Білорусі обвинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу, найсуворіше покарання за інкримінованими статтями – 15 років позбавлення волі (організація масових заворушень).

Протасевич увечері 24 травня записав відео, у якому сказав, що перебуває в СІЗО №1 у Мінську і дає свідчення "за фактом організації масових заворушень у Мінську".

Країни ЄС, США, Канада, Україна та інші держави засудили дії влади Білорусі й закликали негайно звільнити затриманих. Низка країн заборонила національним авіакомпаніям літати над Білоруссю.

Дозвіл на польоти для білоруської авіакомпанії "Белавиа" відкликала Великобританія. Крім того, як повідомляє The Guardian, Лондон ввів санкції проти 99 фізичних та юридичних осіб із Білорусі.

У зв'язку з фальсифікацією виборів 2020 року і репресіями проти учасників протестів у Білорусі уряд Великобританії у вересні оголосив про санкції щодо Лукашенка, його сина Віктора та ще шістьох представників режиму.

У лютому 2021 року Великобританія ввела санкції проти 27 громадян республіки – це чиновники, співробітники правоохоронних органів і державних ЗМІ. Активи учасників списку санкцій у Великобританії в разі виявлення буде заморожено.