Премʼєру Словаччини Фіцо зробили ще одну операцію. Його стан залишається тяжким

Директорка лікарні й міністр оборони Словаччини розповіли про стан прем'єра
Фото: EPA

Прем'єр-міністру Словаччини Роберту Фіцо, який дістав тяжке вогнепальне поранення, 17 травня зробили повторну операцію з видалення некротичних тканин. Про це розповіла журналістам директорка лікарні Рузвельта в Банська-Бистриці, де він перебуває, Міріам Лапунікова, пише Aktuality.

Вона уточнила, що рішення про операцію ухвалили на підставі контрольної комп'ютерної томографії. Стан Фіцо стабільний, він при тямі, перебуває у відділенні анестезіології й реанімації.

Міністр оборони Словаччини Роберт Калиняк повідомив, що прем'єр-міністру зробили операцію, яка тривала менше ніж дві години. Він зазначив, що стан Фіцо стабільний, але все ще дуже важкий.

За словами Калиняка, потрібно ще кілька днів, щоб оцінити стан здоров'я прем'єр-міністра.

Контекст:

15 травня у Фіцо стріляли у словацькому місті Гандлова, коли політик вийшов до місцевих жителів після виїзного засідання кабінету міністрів.

Фіцо в момент нападу спілкувався з людьми, які зібралися біля будівлі. Один із них крикнув: "Робо, йди сюди!", після чого пролунало чотири чи п'ять пострілів, і політик упав на землю, повідомили ЗМІ. Видання Euractiv нагадує, що це перший напад із вогнепальною зброєю на главу уряду європейської держави за 38 років – після вбивства прем'єра Швеції Улофа Пальме у 1986 році.

Після замаху словацького прем'єра гелікоптером привезли до госпіталю в Банська-Бистриці для термінової операції, оскільки до столиці Братислави діставатися було надто довго. Заступник Фіцо Томаш Тараба в ніч проти 16 травня повідомив, що операція Фіцо "минула добре" і його життю ніщо не загрожує. 16 травня віцепрем'єр, міністр оборони Словаччини Роберт Калиняк заявив, що Фіцо в реанімації, його стан стабілізували, але він тяжкий.

Словацькі ЗМІ пишуть, що замах скоїв 71-річний Юрай Ц. із Левіце, поет і активіст. За даними МВС Словаччини, чоловік діяв через незгоду з урядом.