"Приїжджають за ніс дитинку почухати!" Лукашенко звинуватив Євросоюз у небажанні допомагати мігрантам. Відео

Лукашенко заявив, що білоруська влада всіляко підтримуватиме мігрантів у їхньому бажанні потрапити до Польщі та Німеччини
Фото: ЕРА

Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, звинуватив Євросоюз у небажанні допомагати мігрантам і заявив про готовність білоруської влади організувати наприкінці листопада авіарейс для біженців, які бажають повернутися додому. Про це він сказав 22 листопада під час зустрічі з губернатором Гродненської області Володимиром Караником, повідомляє БЕЛТА.

Під час розмови Лукашенко прокоментував телефонний дзвінок виконувачки обов'язків канцлера ФРН Ангели Меркель, під час якого вона нібито просила його допустити представників міжнародних організацій до біженців на кордоні.

"Меркель у розмові зі мною говорила: "Пане президенте, допустіть міжнародні організації, допустіть управління верховного комісара..." Я говорю: "У нас немає проблем". Але я вже бачу, деякі особи вкотре приїхали сюди. Чого ви сюди їдете? Для того, щоб покрасуватися на тлі цих біженців. Окрім білоруського Червоного Хреста, наших депутатів та нашої влади, ніхто конкретно цим не займається. А приїжджають за ніс дитинку почухати. Чого ти чухаєш йому цей ніс брудними руками на камеру?" – заявив Лукашенко.

Він підкреслив, що білоруська влада всіляко підтримуватиме мігрантів у їхньому бажанні потрапити до Польщі та Німеччини.

"Я хочу, щоб усі розуміли – ми намагатимемося зробити все, чого захочуть ці люди, біженці. Їхнє бажання для нас закон. Хочуть в Ірак, Сирію повернутися – бачите, ми організували рейс. Ще рейс готуємо на кінець місяця, якщо наберемо цих людей. Вони ж не дуже хочуть туди повернутися. Хочуть вони до Німеччини, Польщі, ми всіляко намагатимемося їм допомогти. Ми говоритимемо, ми вимагатимемо разом із ними. Адже вони туди їдуть не лише, щоб нормально жити, питання у возз'єднанні сімей. У Німеччині їхні родичі, рідні, близькі, тож вони з дітлахами, із сім'ями туди йдуть. І от дістали отрутохімікатами в обличчя", – сказав Лукашенко.

Відео: Информационное агентство БЕЛТА / YouTube

Контекст:

Цьогоріч у країнах Євросоюзу, які межують із Білоруссю, загострилася проблема нелегальної міграції із країн Близького Сходу. У ЄС спочатку заявляли, що Білорусь навмисно послабила контроль над кордоном зі свого боку, пізніше Олександра Лукашенка, який перебуває при владі в країні, звинуватили не просто в послабленні контролю, а в організації потоків нелегальної міграції.

У Євросоюзі повідомляли, що мігрантів до Білорусі запрошують через білоруські диппредставництва. За інформацією української розвідки, на території третіх країн створено "вербувальні центри", де людям пропонують за плату доправити їх до Євросоюзу та під виглядом туристів відвозять до Мінська. За даними видання Welt am Sonntag, Білорусь подвоїла кількість авіарейсів із країн Близького Сходу, їх найчастіше використовують нелегали для подальшої міграції до країн ЄС.

У Литві стверджують, що частина мігрантів прибуває до Білорусі з Росії.

14 листопада секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олексій Данілов повідомив, що на території Білорусі перебуває майже 16 тис. нелегальних мігрантів.

За інформацією польських правоохоронців, серед мігрантів, які намагаються незаконно перетнути кордон, громадяни Сирії, Іраку, Лівану та інших країн.

Уранці 8 листопада білоруські ЗМІ повідомили, що до кордону з Польщею вирушила численна колона мігрантів, їх супроводжують люди у військовій формі. Дійшовши до кордону, мігранти отаборилися і залишаються там і зараз. Вони також неодноразово намагалися зламати загородження на кордоні.

У зв'язку із цим міністерство оборони Польщі підвищило готовність військ територіальної оборони на кордоні з Білоруссю та скерувало для патрулювання кордону з Білоруссю військові гелікоптери. Станом на 15 листопада кордон охороняють, за офіційними даними, 15 тис. солдатів польської армії, 4 тис. прикордонників та 2 тис. поліцейських.

15 листопада Рада Євросоюзу ухвалила рішення посилити санкції проти режиму Лукашенка за створення міграційної кризи в Європі.

Через міграційну кризу 15-го та 17 листопада телефонні розмови з Лукашенком провела Меркель. Вони домовилися, що проблему нелегальних мігрантів загалом виносять на рівень ЄС та Білорусі. За даними ЗМІ, Лукашенко, зокрема, просив Меркель зняти санкції ЄС проти Білорусі, а також визнати його президентом республіки.

Про те, що Польща не визнає домовленостей щодо вирішення міграційної кризи, яких досягнуть без її участі у перемовному процесі, 16 листопада заявив президент Дуда під час телефонної розмови з главою ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром, коментуючи телефонну розмову Меркель із Лукашенком.

21 листопада під час спільної пресконференції в Таллінні з естонською колегою Каєю Каллас глава уряду Польщі Моравецький заявив, що Польща не відкидає повного закриття кордону з Білоруссю для створення економічного тиску на режим Лукашенка з метою деескалації ситуації на польсько-білоруському кордоні, повідомив "Укрінформ".