Путін підтримав ідею створити російський аналог ЄСПЛ

Путін: У принципі, ідея сама собою правильна
Фото: ЕРА

Президент РФ Володимир Путін заявив, що ідея створення російського аналога Європейського суду із прав людини потребує опрацювання.

Президент РФ Володимир Путін підтримав ідею створення російського аналога Європейського суду із прав людини. Про це 10 грудня повідомляє російський "Інтерфакс".

Коментуючи пропозицію члена Ради із прав людини при президенті Євгена Мисловського, Путін заявив, що "у принципі, ідея сама собою правильна".

Водночас президент РФ додав, що вона потребує опрацювання, оскільки її реалізація вимагатиме і фінансування, і "певних змін".

Мисловський також запропонував розглянути можливість створення інституту слідчого судді, який міг би займатися наглядом за проведенням слідства і дізнання. Путін у відповідь сказав, що такий інститут уже був за часів імператора Олександра II, проте "не прижився".

Членкиня Московської Гельсінської групи, адвокатка Каринна Москаленко, яка вела резонансні справи росіян у ЄСПЛ, у коментарі Euronews назвала цю ідею "абсолютно нездоровою".

"Немає аналогу Європейського суду з прав людини, жоден суд у нашому підмісячному світі не може зрівнятися з ним щодо досвіду, прецедентів, напрацювань, яким уже кілька десятків років... Росія і російські громадяни уже кілька десятків років розглядають свої справи в Європейському суді, і стандарти, які встановила Європейська конвенція, поки вважають неперевершеними", – сказала вона.

Європейський суд із прав людини – міжнародний судовий орган, юрисдикція якого поширюється на всі держави – члени Ради Європи, що ратифікували Європейську конвенцію про захист прав людини і основних свобод. Розглядає питання, що стосуються тлумачення і застосування конвенції, включно з міждержавними справами і скаргами окремих осіб.

Юрисдикція ЄСПЛ поширюється на Росію із 5 травня 1998 року.

2015 року в Росії ухвалили закон, згідно з яким Конституційний суд дістав право визнавати рішення міжнародних судів нездійсненними через їхню невідповідність російській конституції. Після цього Конституційний суд Росії кілька разів дозволяв не виконувати рішень ЄСПЛ.