Путін призначив свого колишнього охоронця секретарем Держради РФ

Російський диктатор Володимир Путін видав указ про призначення свого ексохоронця Олексія Дюміна секретарем Держради РФ
Фото: EPA

Нелегітимний президент країни-окупанта РФ Володимир Путін призначив ексгубернатора Тульської області Олексія Дюміна секретарем Державної ради. Про це йдеться в указі, опублікованому 29 травня на сайті Кремля.

"Призначити секретарем Державної ради Російської Федерації помічника президента РФ Дюміна О. Г.", – ідеться в документі.

Дюмін розпочав військову кар'єру в 90-х у Федеральній службі охорони Росії, працював із тодішніми президентом Борисом Єльциним і прем'єр-міністром Віктором Черномирдіним. Охоронцем Путіна став 1999 року. Після окупації Криму його нагородили званням героя Росії.

Як повідомляло The Moscow Times, до 2016 року Дюмін працював у Службі безпеки президента, командував силами спеціальних операцій збройних сил РФ і обіймав посаду заступника начальника Головного управління Генштабу.

За даними "Медузи", посадовець неформально підтримував приватну військову компанію "Вагнер" (визнану міжнародною злочинною організацією) у її конфлікті з міністерством оборони РФ і нібито вів переговори з її ватажком Євгеном Пригожиним під час заколоту.

Дюміна зняли з посади голови Тульської області 14 травня 2024 року і призначили помічником Путіна. Посадовець відповідав за оборонно-промисловий комплекс і спорт.

Раніше низка російських ЗМІ називала Дюміна "ймовірним наступником Путіна". Про це, зокрема, 2023 року у Facebook зазначав російський політтехнолог і колишній спічрайтер президента РФ Аббас Галлямов.