Путін перебрехав Конституцію України, намагаючись довести, що в Україні легітимні лише Рада і Стефанчук

Нібито нелегітимність президента України намагається обґрунтувати нелегітимний президент РФ
Фото: ЕРА

28 травня на пресконференції в аеропорту Ташкента (Узбекистан) нелегітимний президент країни-агресора Росії Володимир Путін заявив, посилаючись на "фахівців", що єдиною легітимною владою в Україні є лише Верховна Рада. Стенограму опублікував сайт Кремля.

Глава Кремля вкотре озвучив пропагандистські тези про нібито завершення повноважень президента України Володимира Зеленського через закінчення п'ятирічного строку, передбаченого для умов мирного часу.

Путін також вдав, що він читав українське законодавство, зокрема Конституцію України.

"Є ст. 111 Конституції України, у якій ідеться про те, що в цьому випадку повноваження верховної влади, фактично президентські повноваження, передають спікеру парламенту", – сказав нелегітимний президент РФ.

Він наголосив, що його слова – "попередній аналіз, треба уважніше подивитися".

Після тривалої тиради Путін ще раз повторив, що у ст. 111 Конституції України нібито йдеться: "уся влада переходить до спікера парламенту".

Однак у вказаній статті української Конституції немає нічого про передання президентських повноважень спікеру Ради (зараз це Руслан Стефанчук). Насправді там ідеться про можливість імпічменту президенту в разі, якщо доведуть, що він скоїв злочин.

Контекст:

Чергові президентські вибори в Україні мали відбутися навесні 2024 року. Однак у ст. 19 закону України про правовий режим воєнного стану зазначено, що в умовах воєнного стану (цей режим в Україні діє із 24 лютого 2022 року) заборонено проводити президентські та парламентські вибори.

У грудні 2023 року всі політсили, представлені у Верховній Раді, дійшли згоди, що вибори в Україні можна провести лише після завершення воєнного стану у країні.

У ЦВК України роз'яснили, що, відповідно до Конституції України, глава держави виконує свої повноваження до вступу на посаду новообраного президента і зараз немає підстав говорити про ймовірне передання президентських функцій голові Верховної Ради. Спікер Ради Стефанчук заявив, що ті, хто ставить під сумнів легітимність президента Зеленського, є "ворогами України".

Наприкінці минулого року українська влада попередила, що РФ готує в Україні інформаційно-психологічну операцію "Майдан-3", щоб "посіяти розкол в українському суспільстві, створюючи хаос усередині країни, зрештою усунути президента". За даними української військової розвідки, Росія витратила на цю операцію $1,5 млрд. У розвідці прогнозували, що наприкінці травня буде "загострення кампанії" РФ про нібито нелегітимність влади України. Протягом останніх тижнів Путін уже неодноразово порушував це питання.