Наприкінці травня буде загострення кампанії РФ про нібито нелегітимність влади України – ГУР МО

Юсов про посилення дезінформаційної кампаніі РФ: Ми все це вже чули
Скріншот: Як не стати овочем / YouTube

Наприкінці травня країна-агресор Росія посилить свою дезінформаційну кампанію, ставлячи під сумнів легітимність української влади. Про це заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов в інтерв’ю журналістці Оксані Мороз, яке опублікували на YouTube-каналі "Як не стати овочем" 15 травня.

"Кінець травня буде черговим загостренням кампанії про втрату легітимності у зв’язку з непроведенням виборів української влади… Зрозуміло, що ми все це вже чули, нічого нового", – сказав Юсов.

За його словами, суспільна думка чітко показує, що українці проти виборів під час війни і, як і міжнародні партнери, вважають владу легітимною.

"Ворог буде продовжувати подібні операції впливу на наше суспільство, наших партнерів і, звичайно, потрібно кратно наводити аргументи, повторювати правові й політичні, інформаційні, і така робота так само буде вестися. Але цей напрям – це невід’ємна складова кампанії "Майдан-3". Складовою цієї кампанії є делегітимація, спроби делегітимізації української влади", – заявив він.

Юсов зазначив, що треба критично ставитися до того, про що говорять в інформаційному просторі. Він підкреслив, що в боротьбі з корупцією немає нічого поганого, якщо висловлюється аргументована позиція. "А коли ми чуємо щось узагалі, "вони все крадуть", "усе пропало" й таке інше, – це не про боротьбу з корупцією, а про зраду і підрив національної безпеки", – сказав він.

Контекст:

Чергові президентські вибори в Україні мали відбутися навесні 2024 року. Однак у ст. 19 закону України про правовий режим воєнного стану наголошено, що в умовах воєнного стану (цей режим в Україні діє з 24 лютого 2022 року) заборонено проводити президентські й парламентські вибори.

Деякі політики на Заході, зокрема сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем, заявляли, що 2024 року в Україні, незважаючи на російське вторгнення, мають відбутися вибори.

Президент України Володимир Зеленський відповів в інтерв'ю, опублікованому 27 серпня 2023 року, що для проведення виборів у країні 2024 року необхідно швидко внести зміни до законодавства (до Виборчого кодексу), а також Україні потрібно 5 млрд грн на вибори. Окрім того, глава держави запропонував скерувати на передову спостерігачів, щоб військові змогли проголосувати й організувати виборчий процес за кордоном, де перебувають мільйони українців, котрі покинули країну через війну. 

6 листопада Зеленський у відеозверненні заявив, що проведення виборів зараз не на часі.

У грудні всі політсили, представлені у Верховній Раді України, дійшли згоди, що вибори в Україні можна провести лише після завершення воєнного стану в країні.

У листопаді Зеленський заявив, що РФ готує в Україні ІПСО "Майдан-3", щоб "посіяти розкол в українському суспільстві, створюючи хаос усередині країни, і зрештою усунути президента". Росія витратила майже $1,5 млрд на спробу перевороту "Майдан-3" в Україні, ця операція стала найдорожчою інформаційною диверсією РФ із 2014 року, повідомили 28 листопада в ГУР. 25 лютого 2024 року глава ГУР Кирило Буданов сказав, що це "максимально дорога операція для росіян, і вона вже практично провалилася".