"Він думав, що 90 країн нас не підтримають". Зеленський заявив, що Путін дуже боїться саміту миру й готує "якусь паралельну платформу"

Зеленський заявив, що Путін намагався зірвати саміт миру й надалі цим займається
Фото: president.gov.ua

Нелегітимний президент країни-окупанта РФ Володимир Путін шукає шляхи зниження рівня представництва саміту миру у Швейцарії. Про це заявив президент України Володимир Зеленський 28 травня у Брюсселі на спільній пресконференції з прем'єр-міністром Бельгії Александером де Кроо, яку Офіс президента транслював у Facebook.

"Ми звертаємося до лідерів світу: якщо ти хочеш миру, то давайте зустрічатися на саміті миру. І абсолютно справедливо, що цей майданчик готуємо ми разом з іншими партнерами, бо війна в нас, тому ініціатива повинна бути в нас. Ми є жертва, на нас напали, нас убивають", – наголосив український президент.

Він запропонував іти шляхом, сформованим організаторами саміту, і "не шукати альтернативи".

"Якщо є альтернативні думки, будь ласка, приїжджайте на саміт, у нас відкритий мікрофон. Будь-яка держава може приїхати й відстоювати свою думку й робити пропозиції щодо дипломатичного закінчення війни", – зазначив Зеленський.

Український лідер заявив, що "Путін дуже боїться саміту миру".

"Він думав, що 90 країн нас не підтримають. Він зривав цей саміт і продовжує це робити. І тому зараз думає влаштувати якусь паралельну платформу. Є лідери, які досі ще не висловилися. Я вважаю, що є ті, хто може підтримати Росію, значить, вони підтримують війну. А якщо лідери мовчать, то це ще гірше, я так вважаю. Тому що ти або за мир, або за війну, і краще знати, що ти ворог, ніж знати, що ти без будь-якої думки. Це говорить про те, що якщо ти мовчиш, то тебе влаштовує те, що зараз відбувається", – наголосив глава Української держави.

Зараз, за словами Зеленського, ситуація на вигляд така, що буде саміт миру, який організовує весь світ, "а потім також буде щось, що спробує зробити Росія".

"І я вважаю, що [за цих обставин] президент [США Джо] Байден потрібен саміту миру й потрібен іншим лідерам, які спостерігають за реакцією США", – сказав він.

Зеленський заявив, що, як і раніше, чекає на відповідь про участь у саміті миру Китаю, Бразилії й кількох представників Африканського континенту, проте від останніх, за його словами, уже є позитивні сигнали. Президент України також зазначив, що кожен голос дуже важливий, і подякував тим лідерам, які вже підтримали саміт миру.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. Цю формулу мають обговорити на Глобальному саміті миру. Як зазначили в Офісі президента України, Київ наполягав, щоб Росії на першому саміті не було. 2 травня МЗС Швейцарії поінформувало, що на саміт миру запросили понад 160 делегацій. Він відбудеться 15–16 червня на курорті Бюргеншток.

24 квітня Зеленський, посилаючись на дані розвідки, заявив, що Росія намагається не допустити проведення Глобального саміту миру і має конкретний план, як це зробити. Згодом український лідер неодноразово повторював такі заяви.

Переговорну позицію, яку виробить саміт миру у Швейцарії, передадуть Росії, заявив прессекретар Зеленського Сергій Никифоров.

Точний список учасників саміту зараз невідомий. 27 травня Зеленський заявив, що участь у саміті миру підтвердило 90 країн.

У Білому домі повідомляли, що США готуються до саміту миру, проте участі в ньому Байдена поки не підтверджували. Зеленський уранці 26 травня опублікував відео, у якому звернувся до президента США й лідера Китаю Сі Цзіньпіна із закликом особисто взяти участь у саміті.