Путін та Сі Цзіньпін зробили спільну заяву, виступивши проти розширення НАТО та незалежності Тайваню

Путін та Сі Цзіньпін зустрічалися в Пекіні
Фото: kremlin.ru
4 лютого в Пекіні глава КНР Сі Цзіньпін та президент РФ Володимир Путін провели переговори, після яких зробили спільну заяву. Її опубліковано на сайті Кремля.

Сьогодні світ переживає масштабні зміни, людство входить у нову епоху стрімкого розвитку та масштабних перетворень. [...] Водночас на тлі пандемії нової коронавірусної інфекції, яка триває у світі, щодня дедалі більше ускладнюється ситуація у сфері міжнародної та регіональної безпеки, множаться глобальні виклики й загрози", – указано в заяві.

Лідери країн стверджують, що "деякі сили, які представляють меншість на світовій арені, і далі відстоюють односторонні підходи до вирішення міжнародних проблем і вдаються до силової політики, практикують втручання у внутрішні справи інших держав, завдаючи шкоди їхнім законним правам та інтересам, провокуючи протиріччя, розбіжності та конфронтацію, які перешкоджають розвитку і прогресу людства, що викликає неприйняття з боку міжнародної спільноти".

У спільній заяві сторони також підтримали одна одну в політичних питаннях.

"Російська сторона підтверджує відданість принципу "одного Китаю", підтверджує, що Тайвань є невід'ємною частиною Китаю, виступає проти незалежності Тайваню в будь-якій формі. [...] Сторони виступають проти подальшого розширення НАТО, закликають Північноатлантичний альянс відмовитися від ідеологізованих підходів часів холодної війни, поважати суверенітет, безпеку та інтереси інших країн, різноманіття їх цивілізаційних і культурно-історичних укладів, об'єктивно та справедливо ставитися до мирного розвитку інших держав", – указано в документі.

Про Україну, зокрема про окупований Крим, згадок у російсько-китайській заяві немає.

Контекст:

Острівна держава Тайвань заявила про відокремлення від Китаю 1949 року, після громадянської війни. Вона має широкі комерційні та неформальні зв'язки з багатьма країнами, проте лише 15 держав визнають її як незалежну. Пекін не визнає Тайваню суверенною державою і вважає його своєю провінцією, яка відкололася.

Незабаром після того, як у США до влади прийшов президент Джо Байден, Тайвань заявляв про велике вторгнення китайських бойових літаків на свою територію, повідомляв ВВС. Експерти вважають, що в такий спосіб влада Китаю хотіла перевірити рівень підтримки адміністрацією Байдена острівної держави.

Влада Китаю попередила нову адміністрацію США та Тайвань про те, що визнання Сполученими Штатами незалежності острова означатиме війну.

7 грудня 2021 року Путін під час розмови з президентом США Джо Байденом заявив, що НАТО робить спроби "освоєння" території України, "тому Росія серйозно зацікавлена в отриманні надійних, юридично зафіксованих гарантій, які відкидають розширення НАТО у східному напрямку".

17 грудня МЗС РФ поширило передані Вашингтону російські проєкти договору зі США та угоди з НАТО про так звані гарантії безпеки. Зокрема, у них ідеться про те, що США повинні взяти на себе зобов'язання унеможливити подальше розширення НАТО "у східному напрямку", відмовитися від приймання до Альянсу держав, які раніше входили у СРСР. Росія також вимагає, щоб війська та озброєння НАТО повернулися до кордонів рубежів 1997 року (відтоді до Альянсу вступила низка країн, включно з Польщею).

10-го, 12-го і 13 січня 2022 року відбулися переговори Росії, США, НАТО та ОБСЄ щодо цих вимог. За підсумками переговорів у Росії заявили, що США і НАТО не надали жодних гарантій, представники Штатів сказали, що перед РФ стоїть вибір: деескалація та дипломатія або конфронтація і наслідки.