Путін заявив, що "не пригадує" погроз від Трампа

Путін порадив не ставитися серйозно до таких заяв
Фото: EPA

Нелегітимний президент країни-агресора РФ Володимир Путін заперечив інформацію про те, що експрезидент США Дональд Трамп, який знову балотується на цю посаду, погрожував йому "ударом по Москві" у випадку вторгнення Росії в Україну. Про це Путін заявив 24 жовтня під час пресконференції за підсумками саміту БРІКС, відео оприлюднив Telegram-канал "Смотри".

"Розмови з паном Трампом не пригадую. Зараз дуже гостра фаза передвиборчої боротьби у Сполучених Штатах. Я пропоную по-серйозному до таких заяв не ставитися", – заявив Путін.

Раніше Трамп в інтерв'ю The Wall Street Journal розповідав, що в нього з Путіним "чудові стосунки", й одного разу американський політик сказав російському: "Володимире, якщо ти підеш проти України, я тебе так ударю, що ти навіть не повіриш. Я вдарю тебе просто посеред бісової Москви [in the middle of fricking Moscow]".

Путін нібито відповів, що такого не може бути, а Трамп заперечив, що "ще й як може".

"Я сказав: "Це буде такий сильний удар, що я зніму ці довбані куполи просто з твоєї голови". Тому що, знаєте, він живе під куполами", – додав Трамп.

Контекст:

Трамп неодноразово заявляв, що він зможе швидко завершити війну між Росією й Україною, але ніколи не деталізував свого плану й зазначав, що в разі перемоги на виборах "виведе США з війни в Україні". 14 жовтня Трамп заявив, що Путін попереджав його, що готується до вторгнення в Україну. За словами Трампа, той давно цього хотів, але він нібито зміг запобігти цьому раніше, оскільки "добре ладнає з Путіним".

Трамп під час свого президентства у 2017–2021 роках неодноразово зустрічався з Путіним і спілкувався з ним телефоном. За підрахунками The New York Times, станом на січень 2019 року вони провели п'ять зустрічей, але після цього була ще щонайменше одна – у червні 2019 року. Загалом, за інформацією The Washington Post, офіційно відомо про щонайменше 16 контактів Трампа й Путіна в цей період (ідеться і про особисті зустрічі, і про телефонні розмови). Водночас ці переговори часто відбувалися в закритому форматі, їхній зміст приховували. Після того, як Трамп покинув Білий дім 2021 року, він не менше ніж сім разів розмовляв із Путіним, зокрема один раз 2024 року, повідомив у своїй книзі редактор The Washington Post Боб Вудворд. У Кремлі цю інформацію заперечили, а Трамп відмовився її коментувати.