"Рада Безпеки ООН застаріла, її авторитет падає". Гутерріш розповів, яких реформ прагне

Генсек закликав не чекати на ідеальні умови для проведення реформ
Фото: EPA (архів)

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш заявив, що потрібно реформувати склад учасників Ради Безпеки ООН і методи роботи, інакше орган "утратить довіру". Про це він сказав під час відкриття Саміту майбутнього в Нью-Йорку 22 вересня, його процитував сайт ООН.

Геополітичні розбіжності, ядерне позиціонування, розроблення нових видів зброї і театр бойових дій – те, що, за словами Гутерріша, загрожує системі колективної безпеки.

Він зазначив, що ресурси, які могли б бути корисними, інвестують у смерть і руйнування, а саміт має "витягти багатогранність із прірви".

"Рада Безпеки ООН застаріла, і її авторитет падає. Якщо її склад і методи роботи не буде реформовано, вона зрештою втратить свій авторитет", – заявив генсек.

Він також наголосив, що не варто чекати на ідеальні умови.

"Ми маємо зробити рішучі кроки до оновлення й реформування міжнародного співробітництва, щоб зробити його більш мережевим, справедливим й інклюзивним – уже зараз", – сказав Гутерріш.

Контекст:

Саміт майбутнього проводять у штаб-квартирі ООН із 22-го до 23 вересня.

Після відкриття саміту Генасамблея ООН одностайно ухвалила підсумковий документ "Пакт майбутнього". Документ містить розділи "Стійкий розвиток і фінансування розвитку", "Міжнародний мир і безпека", "Наука, технології, інновації і цифрове співробітництво", "Молодь і майбутні покоління". У розділі про мир і безпеку наголошено, що "сьогодні ми ближчі до ядерної конфронтації, ніж будь-коли з моменту закінчення холодної війни".