Саміт ООН ухвалив Пакт майбутнього без російської поправки про "невтручання"

Саміт триватиме два дні
Фото: news.un.org

22 вересня у Нью-Йорку (США) на Саміті майбутнього в Генеральній Асамблеї Організації Об'єднаних Націй ухвалили підсумковий документ "Пакт майбутнього". Про це повідомляє служба новин ООН.

Документ ухвалили без голосування, консенсусом. Пакт ухвалювали після обговорень, які стосувалися вирішення нагальних світових проблем – "від боротьби з підвищенням рівня моря до ліквідації голоду".

Заступник міністра закордонних справ країни-агресора Росії Сергій Вершинін, який був на засіданні, подавав поправку до документа, у якій пропонували вписати, що "ООН і її система не мають втручатися у справи, які по суті входять у внутрішню компетенцію будь-якої держави".

Цієї пропозиції Генеральна Асамблея не підтримала, проти виступили представники 143 країн, а за – лише сім делегацій за 15, які утрималися.

"Укрінформ" пише, що Вершинін погрожував "дистанціюватися" від консенсусного рішення про пакт. Українське агентство не повідомляє, як зрештою реагували дипломати РФ на ухвалення підсумкового документа.

42-сторінковий Пакт майбутнього містить перелік намірів країн щодо врегулювання глобальних проблем, зокрема воєнних конфліктів і реформування ООН та глобальних інституцій, зазначає "Укрінформ".

Документ містить такі розділи:

  • "Стійкий розвиток і фінансування розвитку";
  • "Міжнародний мир і безпека";
  • "Наука, технології, інновації та цифрове співробітництво";
  • "Молодь і майбутні покоління".

У розділі про мир і безпеку наголошено, що "сьогодні ми ближчі до ядерної конфронтації, ніж будь-коли з моменту закінчення холодної війни".

Контекст:

"Саміт майбутнього" проводять у штаб-квартирі ООН із 22-го до 23 вересня.