Регулятор ЄС почав розглядати можливість надання дозволу на третю дозу вакцини проти коронавірусу Pfizer/BioNTech

Регулятор ЄС розгляне можливість надання дозволу на третю дозу вакцини проти коронавірусу
Фото: EPA
Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) почало розглядати заявку на дозвіл на бустерну (додаткову) дозу вакцини Comirnaty (Pfizer/BioNTech). Про це пресслужба EMA повідомила 6 вересня.

Агентство розглядає можливість дозволити вводити третю дозу цієї вакцини людям віком від 16 років за пів року після завершення повного курсу вакцинації двома дозами.

"Бустерні дози вводять вакцинованим людям для відновлення захисту після її ослаблення. Комітет EMA з ліків для людини проведе прискорене оцінювання даних, наданих компанією, яка продає Comirnaty, включно з результатами тривалого клінічного випробування, у якому приблизно 300 дорослим зі здоровою імунною системою ввели бустерну дозу приблизно за шість місяців після другої дози", – ідеться в повідомленні.

Результатів оцінювання очікують протягом наступних кількох тижнів, якщо не буде потрібна додаткова інформація, зазначили в EMA.

"Окремо агентство також оцінює дані про використання додаткової третьої дози мРНК-вакцини (Comirnaty або SpikeVax [Moderna]) у людей із тяжким імунодефіцитом (тобто з ослабленою імунною системою). Людям із дуже ослабленою імунною системою, які не досягають адекватного рівня захисту від стандартної первинної вакцинації, може знадобитися додаткова доза як частина їхньої первинної вакцинації", – заявили в агентстві.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними агентства Bloomberg, у світі зробили 5,59 млрд щеплень проти коронавірусу. Агентство зазначає, що наразі введено досить доз, щоб повністю вакцинувати 36,4% населення світу, але розподіл препаратів був нерівномірним, і країни та регіони з найвищими доходами вакцинуються у понад 20 разів швидше, ніж країни з найнижчими доходами.

Компанія Pfizer, яка разом із BioNTech розробила вакцину проти COVID-19, заявляла, що щеплення третьою дозою збільшує захист від нових варіантів коронавірусу, зокрема проти "індійського" штаму "Дельта".

У ВООЗ говорили, що поки вивчають інформацію про необхідність застосування третьої дози вакцин проти коронавірусу, які вводять за дводозною схемою, або змішування препаратів. Гендиректор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус закликав ввести мораторій на проведення ревакцинації проти коронавірусної інфекції третьою дозою препаратів хоча б до кінця вересня, щоб дати можливість вакцинувати щонайменше 10% населення у всіх країнах.

Застосовувати третю дозу дозволили, зокрема, в Ізраїлі, Німеччині, Бразилії та США.