РФ хотіла вбити директора Reinmetall через рішення відкрити в Україні завод із виробництва бронетехніки – ЗМІ

План РФ щодо вбивства Паппергера був одним із багатьох, стверджує CNN
Фото: rheinmetall.com

Спецслужби США й Німеччини на початку року зірвали план країни-агресора Росії щодо вбивства генерального директора збройового концерну Rheinmetall AG Арміна Паппергера. Про це 11 липня повідомляє CNN із посиланням на п'ять обізнаних джерел.

За їхніми даними, це приклад лише однієї із серій "російських змов" щодо вбивства керівників оборонної промисловості в Європі, що виконують замовлення для України, яка бореться з агресією Росії.

План убивства Паппергера був "найбільш продуманим", стверджують джерела американського телеканала, але не уточнюють подробиць. 

CNN зазначає, що розвідка США оперативно передала інформацію про підготовку замаху німецьким колегам, що й допомогло запобігти його виконанню. Високопоставлений представник НАТО в коментарі журналістам заявив, що РФ активізує диверсії у зв'язку з кількома виборами на Заході. За його словами, це вдала можливість спробувати підірвати суспільну підтримку України, яка захищається від окупантів.

У повідомленні наголошують, що найближчими тижнями Rheinmetall "відкриє завод із виробництва бронетехніки на території України, що, за словами одного з джерел, ознайомленого з розвідданими, викликає глибоке занепокоєння у Росії".

Контекст:

Rheinmetall є одним із найбільших західних виробників, які вже постачають українським Збройним силам снаряди і зброю.

У лютому 2023 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомляв, що Rheinmetall "готовий активізувати взаємодію з Україною".

10 травня в концерні заявили, що Rheinmetall планує виробляти в Україні танки, зенітні системи і боєприпаси. Ішлося про організацію спільних підприємств з автомобільних систем, ППО й боєприпасів.

17 травня "Укроборонпром" поінформував, що підписав угоду про стратегічне партнерство з Rheinmetall, у межах якого планують виробництво продукції компанії в Україні і спільне розроблення озброєнь. У жовтні Rheinmetall й "Українська оборонна промисловість" створили спільне підприємство.

У березні 2024 року Rheinmetall оголосив про відкриття щонайменше чотирьох військових заводів в Україні.

Про те, що в Україні розпочав роботу перший цех із ремонту й виробництва бронетехніки в межах партнерства акціонерного товариства "Українська оборонна промисловість" та Rheinmetall пресслужба "Укроборонпрому" повідомляла 10 червня. Зараз там проводять ремонт і виробництво військової техніки німецьких зразків для відновлення бойових машин і повернення їх на передову, а потім робитимуть нову техніку, заявили в компанії.

Rheinmetall також вироблятиме з Україною бронемашини Lynx. Про це сторони домовилися на полях конференції щодо відновлення України в Берліні, писав 12 червня Handelsblatt. Про те, що першу машину Lynx у межах цього проєкту випустять цього року, повідомив міністр стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін.