Росія може напасти на Європу, коли її перевага у військових можливостях стане очевидною – прем'єр Польщі

Європа "загалом має бути сильнішою за Росію у військовому сенсі", зазначив Туск
Фото: EPA

Країна-агресор РФ може напасти на Європу в найближчі кілька років. Таку думку на пресконференції 3 січня висловив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, його цитує Rzeczpospolita.

За словами Туска, "ніхто не може сумніватися, що зі стратегічного погляду Європа є об'єктом російської агресії, і це станеться тоді, коли перевага Росії у військових можливостях стане очевидною".

Він додав, що Європа "загалом має бути сильнішою за Росію у військовому сенсі".

Туск розповів, що після інциденту з порушенням повітряного простору Польщі російською ракетою 29 грудня під час масованої атаки на Україну він разом із главою МЗС Радославом Сікорським підготував звернення в НАТО.

"Ми захочемо мобілізувати й використати всі доступні дипломатичні засоби й переконання, щоб змусити весь ЄС зрозуміти, що без радикального збільшення військових зусиль ми залишимося далеко позаду, а це означає одне – Європа зазнає прямої російської атаки протягом наступних кількох років", – резюмував прем'єр Польщі.

У НАТО на тлі масованих ракетних ударів РФ по Україні пообіцяли "захищати кожен сантиметр Польщі".

Контекст:

Оперативне командування збройних сил Республіки Польща 29 грудня повідомило, що під час ракетної атаки на Україну повітряний простір Польщі перетнув "невідомий об'єкт".

У Генштабі Польщі заявили, що, згідно з наданими даними, одна з випущених РФ по Україні ракет перетнула польський кордон, а потім покинула територію країни. У збройних силах Польщі уточнили, що об'єкт був над територією країни протягом трьох хвилин, повітряний простір було порушено приблизно на 40 км. ЗМІ поінформували, що, найімовірніше, це була російська ракета Х-22 або Х-101.

30 грудня в Польщі завершили пошуки ймовірних елементів російської ракети, яка порушила повітряний простір країни, їхній результат був негативним.