Росія оголосила про вислання британського військового аташе. Шеппс назвав це "відчайдушним кроком" країни-агресора

Шеппс зазначив, що британський аташе в Москві уособлював підтримку Лондоном України
Фото: ЕРА

16 травня МЗС країни-агресора Росії заявило про рішення вислати із країни військового аташе посольства Великобританії в РФ Адріана Когхілла.

"Когхілла оголошено "персоною нон ґрата", він повинен у тижневий строк покинути територію Російської Федерації", – ідеться в релізі російських дипломатів.

Вони зазначили, що вислання британського аташе є реакцією на вислання Лондоном російського військового аташе з посольства у Великобританії, про що повідомляли 8 травня.

МЗС РФ стверджує, що висланням британського аташе дії Москви "не вичерпуються" і будуть якісь "подальші кроки у відповідь".

Глава міноборони Великобританії Грант Шеппс відреагував на дії країни-агресора твітом у соцмережі Х.

"Вислання Росією британського військового аташе – відчайдушний крок. Тоді як російський військовий аташе у Великобританії діяв як шпигун, єдина проблема [президента РФ Володимира] Путіна з нашим [аташе] полягала в тому, що він уособлював непохитну підтримку Великобританією України перед обличчям його незаконного й варварського вторгнення", – заявив він.

8 травня глава МВС Великобританії Джеймс Клеверлі оголосив, що з королівства за "зловмисну діяльність" вишлють військового аташе Росії, який є "неоголошеним офіцером військової розвідки".

Контекст:

Лондон підтримує Україну в боротьбі з російською агресією.

12 січня Україна і Великобританія підписали першу угоду про гарантії безпеки. Окрім того, королівство є одним із найбільших донорів України.

Станом на початок 2024 року Сполучене Королівство надало допомогу Україні на понад £12 млрд ($15,3 млрд). Воно, зокрема, передає Україні далекобійні ракети Storm Shadow і танки Challenger 2. За даними британських журналістів, у новому пакеті допомоги, ймовірно, будуть високоточні бомби з лазерним наведенням Paveway IV. Загалом цього року обсяг військової допомоги Великобританії Україні сягне £3 млрд.