Росія завербувала депутата парламенту Ірландії, зокрема використовуючи "медову пастку" – ЗМІ

Законодавець, викритий у зв'язках із РФ, і далі працює в парламенті, пишуть ЗМІ
Фото: EPA

Одного із чинних членів парламенту Ірландії завербували п'ять років тому російські шпигуни, але обвинувачень йому не висували. Про це 6 жовтня повідомили з посиланням на власні джерела The Times і Рolitico.

Співрозмовники видань, які мають розвідувальну інформацію, стверджують, що члена парламенту росіяни завербували 2019 року, тоді РФ намагалася розпалити напруженість між Ірландією й Великобританією, пов'язану з виходом Великобританії з Європейського союзу (Brexit).

ЗМІ пишуть, що поліція вимагала від законодавця припинити контакти з росіянами, але "він не підкорився". Проте розслідування засвідчило, що парламентар не отримував від росіян грошей і не передавав їм секретних документів.

Журналісти не вказали прізвища завербованого Росією (The Times називає його Кобальт) і наголосили, що він і далі працює в парламенті в лівій опозиційній фракції, його не заарештували і йому не висунули жодних обвинувачень, тому що він не має доступу до секретних матеріалів, отже, він не може розкрити їх змісту ворожій державі.

За даними ЗМІ, ймовірним вербувальником ірландця був Сергій Прокоп'єв – один із чотирьох співробітників російського посольства, яких за шпигунство вислали з Ірландії в березні 2022 року. Прокоп'єв нібито і після висилання "працював" із парламентарієм через жінку, яка періодично бувала в Дубліні "для встановлення романтичних стосунків із політиком", щоб його скомпрометувати (канал GB News нагадав, що цей спосіб вербування називають "медовою пасткою").

Рolitico зазначило, що ліву ідеологію в ірландському парламенті сповідують депутати, обрані від альянсу People Before Profit – Solidarity. Група складається з п'яти депутатів: однієї жінки і чотирьох чоловіків. Річард Бойд Барретт із цієї групи закликав владу діяти, оскільки "будь-хто, кого було корумповано якоюсь зовнішньою силою замість того, щоб служити інтересам простих людей, має відповісти по-серйозному", повідомила The Guardian.

Відповідаючи на запитання журналістів про "агента РФ" у парламенті, прем'єр Ірландії Саймон Гарріс заявив, що не може підтвердити цю інформацію, але "це не має стати сюрпризом ні для кого". Він наголосив, що після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року такі дії російських розвідників посилилися не лише в Ірландії, а й в інших місцях.

Посольство РФ в Ірландії назвало публікації у ЗМІ про завербованого агента "примітивними антиросійськими вигадками".

Контекст:

The Irish Times зазначило, що до повномасштабної війни з Україною у РФ в Ірландії було одне з найбільших дипломатичних представництв, незважаючи на те, що контакти між країнами були не найінтенсивнішими, а в Ірландії живе невелика російська діаспора. З 2022 року кількість російських дипломатів та адміністративного персоналу в посольстві скоротили вдвічі: з 30 до 14 осіб. У російському посольстві заявили, що Ірландія припинила видавати візи новим співробітникам посольства і відмовила в продовженні акредитації тим, хто вже перебуває у країні.

МЗС Ірландії підтвердило скорочення кількості акредитованих співробітників посольства Росії, але відмовилося коментувати візові питання. За даними The Irish Times, велика кількість співробітників російського посольства викликали занепокоєння ірландських служб безпеки. Вони припускають, що посольство використовують як прикриття для шпигунської діяльності, зокрема для перехоплення комунікацій.