Росіяни можуть здійснити ядерну провокацію на Курській АЕС, долучився Путін – Центр протидії дезінформації

ЗСУ перебувають за 30 км від КуАЕС
Фото: wikipedia.org

Країна-агресор Росія може влаштувати провокацію на своїй Курській АЕС, щоб звинуватити в цьому Україну. Про це 22 серпня заявив у Telegram керівник Центру протидії дезінформації (ЦПД), офіцер сил оборони України Андрій Коваленко.

"Що ж, бажаний сценарій росіян зі штурмом силами оборони [України] Курської АЕС для подальшого звинувачення в ядерному тероризмі розсипався, але альтернативного в них нема, тому до пропаганди загрози ядерного терору підключився [нелегітимний президент РФ Володимир] Путін", – написав він.

Керівник ЦПД прокоментував сьогоднішню заяву Путіна про начебто спроби України завдати вночі ударів по Курській АЕС.

"Нелегітимний розповів, що буцімто ЗСУ намагалися вночі атакувати АЕС. Чиста брехня, яка вийшла після провальних заяв росіян про підготовку Україною "ядерної провокації" на Курській і Запорізькій АЕС у минулу п'ятницю. Усе йде до того, що самі росіяни можуть здійснити цю провокацію й намагатимуться вивести її на міжнародний рівень. Як і казав, загроза ядерної провокації зі сторони РФ цілком реальна, оскільки у справу вже включився особисто Путін", – заявив Коваленко.

Контекст:

Після того як 6 серпня розпочався наступ ЗСУ в Курській області РФ із метою створення українською армією буферної зони в російському регіоні, Курська АЕС опинилася в межах досяжності української артилерії (приблизно 30 км).

21 серпня глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив Financial Times, що наступного тижня відвідає Курську АЕС, бо він "дуже серйозно" ставиться до ризику пошкодження АЕС під час наступу сил оборони України. Гроссі повідомив, що має намір поговорити з керівництвом АЕС і "зібрати будь-які докази" того, чи була вона вже ціллю. Також він планує "оцінити стан" зовнішнього електропостачання й під'їзних шляхів на тлі руйнування мостів через річку Сейм у Курській області.

FT нагадала, що РФ захопила на території України ЗАЕС, незважаючи на те, що погодилася з принципами ООН, згідно з якими атомні станції ніколи не можна атакувати або окупувати військовими.