Російські слідчі перевіряють версію отруєння Магнітського бойовою отрутою адвокат

Офіційною версією смерті Магнітського називали проблеми із серцем
Фото: svoboda.org

У 2018 році в Генпрокуратурі РФ заявили, що загибель викривача корупційних схем Сергія Магнітського могло спричинити застосування диверсійних речовин, які містять алюміній. Нібито за отруєнням стояв партнер Магнітського Вільям Браудер. Адвокат матері загиблого Микола Горохов повідомив, що проводять нову експертизу, ймовірно, пов'язану з цією версією.

Слідство почало нову експертизу у справі аудитора фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського, який помер у московському СІЗО у 2009 році. Про це ТАСС розповів представник матері Магнітського адвокат Микола Горохов.

За словами адвоката, з матеріалами експертизи захист не ознайомлюють. Він припускає, що слідчі перевіряють версію отруєння загиблого бойовою отруйною речовиною, яку вперше озвучили у 2018 році.

Про те, що у РФ вивчають версію причетності фінансиста Вільяма Браудера до насильницької смерті його партнера Магнітського, повідомили 19 листопада 2018 року на брифінгу в Генеральній прокуратурі. Браудер нібито мав мотив фізично усунути Магнітського "з метою приховування скоєних ним злочинів".

У Генпрокуратурі РФ додали, що Магнітського та "інших співучасників злочинів Браудера" могли отруїти "диверсійними хімічними речовинами зі сполуками алюмінію".

Браудер заявив, що його ініціатива створити "списки Магнітського" по всьому світу вдарила Кремль "якраз у нерв", звідси і звинувачення на його адресу.

Засновник фонду Hermitage Capital фінансист Браудер був одним з ініціаторів ухвалення у США і Канаді законів, які передбачають візові та економічні санкції щодо росіян, причетних до порушень прав людини. Ці закони названо на честь Магнітського. Аналогічні списки потім склали у Великобританії та низці держав ЄС.

Браудер заявляв, що у нього є докази виведення в Європу доходів від шахрайських дій громадян Росії на $230 млн.

Аудитор Hermitage Capital Магнітський, який першим заявив про існування цих схем, помер у 2009 році у слідчому ізоляторі в Москві у віці 37 років від проблем із серцем. Російські правозахисники стверджують, що представники влади свідомо ігнорували поганий стан його здоров'я, щоб змусити його замовкнути щодо виявлених ним податкових зловживань співробітників правоохоронних органів.