Російський бізнесмен, екстрадований у США, має доступ до документів про втручання РФ в американські вибори – Bloomberg

На виборах президента США 2016 року Дональд Трамп здобув перемогу над Гілларі Клінтон

Фото: EPA

У російського бізнесмена Владислава Клюшина, якого екстрадували до США зі Швейцарії й підозрюють у торгівлі інсайдерською інформацією, можуть бути дані про російське втручання в американські вибори 2016 року. Про це 3 січня повідомляє Bloomberg, посилаючись на джерела, близькі до російської розвідки.

Наприкінці 2021 року американська влада обвинуватила Клюшина, екстрадованого зі Швейцарії 18 грудня, у шахрайстві з цінними паперами. Також з'ясували, що росіянин був кремлівським інсайдером і керував інформаційно-експертною фірмою, яка працює з найвищими ешелонами російської влади, стверджує агентство.

Bloomberg зазначає, що робота Клюшина в галузі кібербезпеки та зв'язку з Кремлем може зробити його корисним джерелом інформації для американської розвідки. Якщо він вирішить співпрацювати зі США, то зможе надати американцям інформацію про російське втручання в американські вибори 2016 року.

За даними джерел агентства, Клюшин має доступ до документів, які стосуються російської маркетингової кампанії зі зламу серверів Демократичної партії під час виборів у США. Ці документи нібито вказують на те, що злам проводила російська військова розвідка ГРУ, і здатні вперше надати США докладні документальні докази можливих спроб Росії вплинути на вибори.

Згідно з інформацією джерел Bloomberg, Клюшин мав доступ до секретної інформації різних операцій ГРУ за кордоном, його ІТ-агентство "M-13" працювало на президента Росії й інші органи російської влади. Серед підлеглих Клюшина – ексспівробітник російської військово-морської розвідки Іван Єрмаков, якого підозрюють у зламі програм комп'ютерних систем Демократичної партії США.

Контекст:

Клюшина заарештували й узяли під варту у Швейцарії в березні 2020 року, писав Gotham City. У червні 2021 року представник мін'юсту США повідомив агентству AFP, що американська влада обвинувачує Клюшина та його спільників у інсайдерській торгівлі на суми "в десятки мільйонів доларів". Цю інформацію підтвердили виданню Tages Anzeiger у мін'юсті Швейцарії.

Адвокат росіянина Олівер Сірік в інтерв'ю Le Matin Dimanche заявляв, що затримання Клюшина має "політичне підґрунтя", повідомляв ТАСС. У серпні Федеральне управління юстиції Швейцарії відхилило запит РФ про екстрадицію Клюшина до Росії, за даними "РИА Новости".

13 грудня Федеральний кримінальний суд Швейцарії відхилив апеляцію Клюшина на рішення про його екстрадицію у США, попри аргумент підприємця про те, що він нібито став жертвою політичної кампанії у США. 18 грудня російського бізнесмена було екстрадовано до США.