Роскомнагляд викликав представників TikTok і Telegram через акції на підтримку Навального

По всій Росії 23 січня відбулися протестні акції
Фото: EPA
23 січня по всій Росії відбулися мітинги на підтримку опозиціонера Олексія Навального, заклики приходити на акції лунали, зокрема, у соцмережах. Тепер Роскомнагляд викликає до себе керівництво платформ.

Роскомнагляд викликав до себе керівників соціальних мереж TikTok, Facebook, Telegram і "ВКонтакте" для з'ясування відповідальності платформ за невидалені заклики до участі в масових акціях. Про це 29 січня ідеться на сайті відомства.

"Згідно зі ст. 13.41 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ, порушення порядку обмеження доступу до забороненої інформації власником сайта або інформаційного ресурсу в мережі інтернет зумовлює накладення адміністративного штрафу на юридичних осіб у розмірі від 800 тис. до 4 млн руб.", – підкреслили в Роскомнагляді.

У відомстві заявили, що в разі повторного правопорушення суму штрафу буде збільшено до однієї десятої сукупного розміру суми річного виторгу.

20 січня в Роскомнагляді заявили, що у TikTok та "ВКонтакте" неповнолітніх закликають до участі у протестних масових заходах на підтримку російського опозиціонера Олексія Навального, призначених на 23 січня. У відомстві вимагали "вжити вичерпних заходів щодо недопущення поширення такої протиправної інформації".

Напередодні мітингів у TikTok школярі також запустили флешмоб, де знімали зі стін навчальних кабінетів портрети президента Росії Володимира Путіна.

23 січня по всій Росії відбулися акції протесту на підтримку Навального. У штабі політика заявили, що в мітингах по всій країні брало участь 250–300 тис. осіб. Затримали, за даними правозахисників, понад 3,6 тис. осіб у 125 містах, зокрема майже 200 неповнолітніх.

Акції провели після того, як 17 січня 2021 року Навальний повернувся в Росію, де його відразу ж затримали у справі "Ів Роше". Ще 2014 року в межах цієї справи опозиціонер дістав 3,5 року умовно і до 29 грудня 2020-го перебував на випробувальному строку. Він мав не рідше ніж двічі на місяць приходити на реєстрацію в органи Федеральної служби виконання покарань, проте із серпня до січня пробув у Німеччині. Тепер умовний строк йому можуть замінити на реальний.

Команда Навального анонсувала на 31 січня нові акції протесту.