Розслідування про можливий вплив РФ на вибори у США здійснює суперсекретний відділ ФБР

Контррозвідувальний підрозділ ФБР відповідає за захист секретів розвідки, даних про передові технології, протидію іноземним шпигунам
Фото: EPA

Розслідування про можливий вплив Росії на вибори у США проводять 1520 агентів Федерального бюро розслідувань Сполучених Штатів, повідомляє CNN.

Розслідування про можливий вплив Росії на президентські вибори у США здійснює суперсекретний відділ Федерального бюро розслідувань (ФБР) – контррозвідувальний підрозділ, повідомив телеканал CNN із посиланням на джерела.

Зазначається, що його проводять 15–20 агентів ФБР. Джерело телеканалу повідомило, що на розслідування зламу серверів керівництва Демократичної партії США виділяли більше людей, оскільки тоді потрібно було відсортувати величезну кількість електронних даних, при чому встигнути зробити це до президентських виборів у країні. Наразі такого обмеження немає, а зусилля ФБР більше зосереджені на інтерв'ю з людьми, зазначив співрозмовник CNN.

За його словами, меншу кількість агентів, залучених до цієї справи, не слід інтерпретувати як відсутність інтересу до неї. Джерело підкреслило, що інформацію регулярно надсилають "до найвищих рівнів".

Телеканал зазначає, що контррозвідувальний підрозділ відповідає за захист секретів американської розвідки, даних про передові технології як приватних, так і державних американських інститутів, за протидію іноземним шпигунам, зокрема й у кіберпросторі. Розслідування іноді ведуться роками, йдеться в повідомленні.

У жовтні 2016 року влада США офіційно звинуватила Росію у зламі серверів американських партій, а також у втручанні у процес президентських виборів країни. У Кремлі ці звинувачення назвали "нісенітницею".

10 грудня ЦРУ дійшло висновку, що Росія втручалася у президентські вибори США з метою допомогти Дональду Трампу здобути перемогу. Речник Кремля Дмитро Пєсков назвав такі звинувачення "непристойними".

5 січня директор Національної розвідки США Джеймс Клеппер, заступник міністра оборони з питань розвідки Марсель Леттр, а також голова кіберкомандування США Майкл Роджерс оприлюднили заяву, в якій сказано, що Росія – повномасштабна кіберзагроза для уряду Америки.

6 січня Трамп, коментуючи доповідь, назвав озвучені факти втручання РФ у процес американських виборів "політичним полюванням на відьом".

В опублікованій доповіді американської розвідки йдеться, що президент РФ Володимир Путін особисто наказав почати кампанію щодо втручання у вибори США.

Керівники розвідувальних відомств 6 січня представили доповідь Трампу. Після ознайомлення з документом Трамп заявив, що США мають "рішуче покласти край" спробам кібератак на країну.