RT працює на російську розвідку і спробує втрутитися у вибори в Молдові, США поділяться доказами – Блінкен

США ввели санкції проти "Россия сегодня" і його гендиректора Дмитра Кисельова
Фото: ЕРА

США закликають своїх партнерів ставитися до діяльності російської державної пропагандистської телекомпанії RT як до розвідувальної діяльності на їхній території. Із такою заявою і з оголошенням санкцій проти RT державний секретар США Ентоні Блінкен виступив 13 вересня, його цитує сайт Держдепу.

США дійшли висновку, що медіагрупа "Россия сегодня", яка керує новинним порталом і радіостанціями Sputnik (мають представництва у низці країн, зокрема у США), і п'ять її дочірніх компаній включно з каналом RT є не лише рупорами російської пропаганди і дезінформації, але й залучені до прихованої діяльності, спрямованої на підрив американських виборів і демократії, і функціонують "як де-факто підрозділ російського розвідувального апарату", сказав Блінкен.

"Ці підтримувані Кремлем медіакомпанії відіграють цю приховану роль не лише в підриві демократії у США, але й у втручанні в суверенні справи країн по всьому світу. Завдяки новій інформації, значна частка якої надходить від співробітників RT, ми знаємо, що RT має кіберспроможності та бере участь у прихованих операціях з інформаційного впливу та військових закупівлях", – повідомив він.

За словами Блінкена, у 2023 році до складу RT долучили підрозділ із можливостями до кібероперацій та зв'язками з російською розвідкою, і під прикриттям RT інформація, яку дістав цей підрозділ, потрапляє до російської розвідки, російських медіа, груп найманців та інших державних і маріонеткових структур російського уряду.

Одним із проєктів RT є велика кампанія зі збору грошей на російську армію. Сама кампанія публічна, але інформація про те, що адмініструє її керівництво каналу, прихована, додав глава Держдепу. За допомогою цих зборів пропагандисти придбали окупантам, зокрема, снайперські гвинтівки, глушники, бронежилети, прилади нічного бачення, дрони, дизельні генератори, свідчать дані Держдепу.

Блінкен також розповів, що в Німеччині російська компанія приховано керує англомовною платформою Red – пов'язаною із RT наступницею Redfish, яка вже не працює.

RT також приховано керує онлайн-платформою African Stream, яка заявляє, що "зосереджена на наданні голосу всім африканцям як у себе вдома, так і за кордоном", хоча насправді єдиний голос, якому вона дає слово, – голос кремлівських пропагандистів, наголосив він.

Окрім того, за даними США, RT протягом багатьох років координувала свої дії з Кремлем, щоб впливати на вибори в Молдові (зокрема на президентські, які заплановано на жовтень 2024 року).

"Ми вважаємо, що RT майже напевно буде використовувати свої розширені можливості для координації з російськими спецслужбами, щоб спробувати маніпулювати результатами майбутніх виборів у Молдові", – додав Блінкен.

Він оголосив, що США вводять санкції проти трьох юридичних осіб і двох людей за таємні операції Росії щодо глобального впливу, зокрема за втручання в демократію Молдови. Як зазначає сайт мінфіну США, це:

  • російське державне інформаційне агентство "Россия сегодня" і його гендиректор Дмитро Кисельов;
  • пов'язана з "Россия сегодня" неприбуткова організація "ТВ-Новости";
  • некомерційна організація "Евразия" і її засновниця Неллі Парутенко.

Блінкен додав, що російська дезінформація поширилася на всі частини світу, й у відповідь на це США, Великобританія і Канада розпочинають спільну дипломатичну кампанію, мета якої – згуртувати союзників і партнерів по всьому світу в боротьбі із загрозою, яку становлять RT та інші механізми російської дезінформації і прихованого впливу.

"Я доручив американським дипломатам по всьому світу ділитися зібраними нами доказами про розширені можливості RT і про те, як їх використовують для спрямування на окремі країни та інформаційну екосистему, яку ми поділяємо. Звичайно, кожен уряд вирішуватиме, як йому реагувати на цю загрозу. Але ми закликаємо кожного союзника, кожного партнера почати ставитися до діяльності RT так само, як вони ставляться до іншої розвідувальної діяльності Росії в межах своїх кордонів", – наголосив він.

Контекст:

В Україні мовлення RT заборонили із 2014 року через поширення пропаганди війни. Також канали групи RT заборонено в Литві, Латвії, Канаді. У Великобританії канал позбавили ліцензії.