Саакашвілі на суді розповів про таємні зустрічі з Лукашенком

Саакашвілі заявив, що чотири рази таємно зустрічався з Лукашенком у Лондоні

Фото: EPA

Експрезидент Грузії, голова Виконкому реформ України Михайло Саакашвілі під час судового процесу у справі про розтрату державних коштів розповів про таємні зустрічі з президентом Білорусі Олександром Лукашенком у Лондоні (Великобританія). Про це 9 лютого повідомляє "Грузия Online".

"Я чотири рази таємно зустрічався з Лукашенком у Лондоні. Уперше розповідаю про це, це була таємна дипломатія. Те, що Лукашенко досі не визнав Південної Осетії та Абхазії, – це результат моїх поїздок до Лондона", – повідомив він.

7 лютого в інтерв'ю російському пропагандисту Володимирові Соловйову Лукашенко заявив, що не відкидає визнавання незалежності Абхазії і так званої Південної Осетії. Він зазначив, що це станеться після того, як йому про це повідомить російський президент Володимир Путін.

Контекст:

8–12 серпня 2008 року між Росією та Грузією стався збройний конфлікт. Російські війська спільно з південноосетинськими формуваннями витіснили грузинські війська з Південної Осетії, яка офіційно є частиною Грузії, тимчасово зайнявши низку прилеглих до конфліктної зони районів Грузії. Пізніше Росія визнала незалежність Південної Осетії та Абхазії.

Після конфлікту Росія та Грузія припинили дипломатичні відносини.

Абхазія і Південна Осетія, згідно з грузинським законодавством, – окуповані Російською Федерацією території. Регіони проголосили незалежність від Тбілісі на початку 90-х років. У 2000-х роках незалежність Абхазії та Південної Осетії визнали чотири країни: Росія, Нікарагуа, Венесуела та Науру.