Сенат США затвердив Блінкена на посаду держсекретаря

Блінкен – ексрадник із питань національної безпеки і давній соратник Байдена
Фото: EPA
58-річний Ентоні Блінкен може скласти присягу і вступити на посаду держсекретаря США до кінця дня.

Сенат США 26 січня затвердив кандидатуру дипломата Ентоні Блінкена на посаду держсекретаря США. Про це повідомляє "Голос Америки".

Він може скласти присягу і вступити на посаду вже до кінця сьогоднішнього дня.

Телеканал CBS News зазначив, що за затвердження Блінкена проголосувало 78 сенаторів, проти – 22.

58-річний Блінкен – кадровий дипломат і член найближчого оточення нового президента США Джо Байдена. Їхня співпраця почалася більше ніж 15 років тому.

На слуханнях у комітеті Сенату з міжнародних відносин минулого тижня Блінкен пообіцяв відновити американське лідерство на світовій арені.

"Реальність є такою, що світ не може самоорганізуватися. Коли ми не займаємо лідерських позицій, трапляється одне з двох. Або якась країна намагається зайняти наше місце, однак не таким чином, щоб просувати наші інтереси чи цінності. Або ніхто цього не робить, і тоді ви отримуєте хаос", – цитує дипломата "Укрінформ".

Він також виступив за надання Україні військової допомоги і сприяння в боротьбі з корупцією.

Блінкен народився 1962 року в Нью-Йорку в сім'ї впливового юриста Дональда Блінкена і менеджерки танцювальної трупи Мерса Каннінгема Джудіт Блінкен.

Дід Блінкена Моріс народився в Києві, коли місто було частиною Російської імперії. Він іммігрував у США, закінчив Нью-Йоркський університет 1921 року, став відомим юристом, засновником Американського інституту Палестини, звіти якого допомогли переконати уряд США підтримати створення Держави Ізраїль.

У середині 1990-х Ентоні Блінкен став спічрайтером президента Білла Клінтона з питань зовнішньої політики, працював в апараті Ради національної безпеки США з 1994-го до 2001-го, відповідав за європейський і канадський напрями.

У 2009–2013 роках Блінкен був радником із питань національної безпеки тодішнього віцепрезидента Байдена. Потім протягом двох років він був заступником радника президента з національної безпеки, а із 2015-го до 2017 року – заступником державного секретаря.