Шведська компанія відклала запуск ядерного реактора на тлі зростання цін на енергоносії в Європі

Vattenfall відклала до 31 січня запуск ядерного реактора Ringhals 4
Фото: EPA
Шведська енергокомпанія Vattenfall відклала до 31 січня запуск ядерного реактора Ringhals 4, що ще більше погіршило енергопостачання у країнах Північної Європи й Балтійського регіону. Про це повідомило 13 вересня Reuters.

У компанії заявили, що непередбачуваний ремонт забере "більше часу, ніж очікували".

Раніше Vattenfall продовжила поточне технічне обслуговування Ringhals 4 на три місяці наприкінці серпня, пославшись на пошкодження головного компонента під час випробувань.

Від'єднання, пише Reuters, відбувається у критичний момент, коли ціни на енергоносії в Європі стрімко зростають, а країни активно готуються до майбутньої зими.

За словами аналітиків, якщо буде холодна зима, від'єднання ядерного реактора може призвести до екстремальних наслідків на ринку, оскільки замінити потужність реактора буде складно.

Контекст:

Після вторгнення Росії в Україну 24 лютого західні країни, зокрема ЄС, ввели проти РФ низку економічних санкцій, включно з поетапною відмовою від російської нафти та вугілля, від'єднання російських банків від SWIFT і заморожування активів юридичних та фізичних осіб, які причетні або підтримують вторгнення.

На цьому тлі РФ почала скорочувати постачання газу до Європи і вже кілька разів повністю зупиняла прокачування газу "Північним потоком". У зв'язку із цим європейські країни відчувають брак палива, необхідного для вироблення електроенергії. Про заходи щодо економії електрики вже заявляли уряди Албанії та Австрії.