Швеція закрила розслідування вибухів на "Північних потоках", не назвавши винних

До вибухів на "Північному потоці" Швеція не має стосунку – прокуратура
Фото: ЕРА

Швеція припинила розслідування вибухів на газогоні "Північний потік", які сталися у вересні 2022 року на дні Балтійського моря. Про це 7 лютого повідомила прокуратура країни.

У заяві йдеться, що головною метою розслідування був намір встановити, чи було залучено до злочину громадян і територію країни. Правоохоронці не виявили нічого, що вказувало на причетність Швеції до інциденту, який трапився в міжнародних водах.

"Розслідування було систематичним і ретельним. Зокрема, було проаналізовано велику кількість переміщень суден, щоб зрозуміти, що сталося. Окрім того, було проведено широкий огляд місця злочину й кілька допитів у цій справі. На тлі ситуації ми можемо констатувати, що шведська юрисдикція не застосовна", – заявив державний прокурор Матс Юнгквіст, який очолював справу.

Він зазначив, що вивченням наслідків вибуху разом зі Швецією займалися уряди Данії та Німеччини, і їм нададуть усі зібрані шведами матеріали.

"Німецьке розслідування триває, і через секретність, яка превалює в міжнародному правовому співробітництві, я не можу більше коментувати співпрацю, яка була. У зв'язку із цим я також не зможу прокоментувати висновки шведського розслідування або повідомити про якихось підозрюваних осіб у межах шведського розслідування", – додав прокурор.

6 лютого німецькі ЗМІ прогнозували, що Швеція планує згорнути розслідування вибухів на газогоні. Журналісти зазначали, що це може навіть зіграти на руку німецькій прокуратурі, оскільки вона дістане усі зібрані докази.

Контекст:

"Північні потоки" – газогони між Росією й Німеччиною, які пролягають дном Балтійського моря. Перший "Північний потік" потужністю 55 млрд м&³3; газу на рік сьогодні зупинено. "Північний потік – 2" аналогічної потужності збудували, й він готовий до експлуатації, але не почав працювати через санкційні обмеження.

У ніч на 26 вересня 2022 року в економічній зоні Данії зафіксували витік на одній із гілок магістралі "Північний потік – 2". Пізніше схожі витоки зафіксували на обох гілках першого "Північного потоку". Незадовго до виявлення витоків шведські й данські сейсмологічні станції зафіксували підводні вибухи.

Міністри оборони Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії та Ісландії назвали подію диверсією. Країни, яких торкнувся інцидент, проводять розслідування. На місці події виявили сторонні предмети, повідомили у Службі держбезпеки Швеції. Аналіз продемонстрував залишки вибухових речовин на них.

Президент країни-агресора РФ Володимир Путін заявив, що пошкодження газогонів "Північний потік" і "Північний потік – 2" організували західні країни, а США "є головним вигодонабувачем". Західні країни свою причетність до інциденту заперечують. В Офісі президента України вважають, що диверсія на газогонах була вигідна Росії.

У березні 2023 року The New York Times із посиланням на офіційних осіб США повідомила, що диверсії на газопроводах, за даними американської розвідки, нібито здійснило "проукраїнське угруповання", члени якого є противниками російської влади. У США й Німеччині після цього закликали дочекатися результатів розслідування. Міністр оборони України на той час Олексій Резніков заявив, що Україна не причетна до інциденту.