Сибіга прямує до Туреччини, в українському МЗС розповіли про мету поїздки

Глава МЗС відвідає Анкару і Стамбул
Фото: EPA

Із 20-го до 22 жовтня міністр закордонних справ України Андрій Сибіга здійснить офіційний візит до Туреччини, щоб обговорити головні питання співпраці між країнами. Про це повідомила пресслужба дипломатичного відомства.

В Анкарі заплановано переговори Сибіги з турецьким колегою Хаканом Фіданом, а також міністром національної оборони Туреччини Яшаром Гюлером і міністром торгівлі Омером Болатом.

У фокусі переговорів буде розширення двосторонньої співпраці в політичній, економічній, оборонно-промисловій і культурно-гуманітарній сферах, свобода мореплавства у Чорному морі та чорноморська безпека.

Особливу увагу приділять плану перемоги, презентованому президентом України Володимиром Зеленським, інтеграції України в НАТО й формулі миру.

У Стамбулі заплановано низку переговорів, у яких глава українського МЗС візьме участь, а також відвідування оборонно-промислової виставки SAHA EXPO 2024, де Сибіга зустрінеться з представниками турецьких оборонних компаній.

Контекст:

Туреччина активно пропонує послуги посередника у переговорах між Україною й Росією і надає дипломатичну підтримку. Президент країни Реджеп Ердоган пропонував організувати зустріч Зеленського з нелегітимним президентом країни-агресора РФ Володимиром Путіним, якого розшукує Міжнародний кримінальний суд, ще в листопаді 2021 року, до повномасштабного вторгнення.

11 вересня 2024 року Ердоган заявив, що повернення тимчасово окупованого РФ Криму Україні – вимога міжнародного права.