Собака Байдена щонайменше 24 рази кусав співробітників Секретної служби

Командора після низки інцидентів з укусами вивезли з Білого дому в жовтні 2023 року
Фото: EPA

Німецька вівчарка президента США Джо Байдена покусала співробітників Секретної служби США щонайменше 24 рази в Білому домі й інших місцях. Про це повідомляє 21 лютого CNN із посиланням на внутрішні дані Секретної служби США.

Як зазначають журналісти, поведінка Командора стала серйозною проблемою для співробітників, котрі підтримують діяльність Білого дому, тож їм довелося змінили свої звички, щоб уникнути травм.

В одному з листів Секретної служби США неназваний агент написав, що співробітники "мають бути креативними, щоб гарантувати особисту безпеку".

Від укусів постраждали агенти Секретної служби США, члени охорони президента Байдена та інші службовці. У документах пишуть, що інциденти з укусами Командора відбувалися всередині й за межами резиденції Білого дому, а також у будинках сім'ї Байденів у Вілмінгтоні й Регобот-Біч (штат Делавер), у Кемп-Девіді та в Нантакеті (штат Массачусетс).

Найсерйозніший інцидент стався 29 липня 2023 року зі спеціальним агентом із підрозділу контррозвідки відділу охорони президента США, який гарантував безпеку в Регобот-Біч. Підійшовши до посту охорони на задньому дворі, агент почув, як Командор почав гавкати, ідеться у звіті, але не зрозумів, що собака "втратив контроль і зірвався з прив'язі".

У підсумку Командор укусив спецагента за ліве передпліччя, завдавши важкої глибокої відкритої рани, агенту довелося накласти шість швів.

Інциденти укусів за участю Командора розглядали як травми на робочому місці, усі події задокументували відповідно до вказівок Секретної служби й міністерства внутрішньої безпеки США.

Контекст:

Байден після вступу на посаду президента в січні 2021 року привіз із собою в Білий дім двох німецьких вівчарок – Чемпа й Мейджора. Цієї традиції – перевозити із собою тварин – дотримувалося чимало американських президентів. Дональд Трамп став першим президентом США за понад 100 років, у якого не було домашнього улюбленця в Білому домі. 

Мейджор, якому на момент прибуття до резиденції президента було три роки, неодноразово кусав людей у Білому домі. Через це його разом із Чемпом скеровували на тренування до будинку Байденів у штаті Делавер, де вони прожили тривалий час. Згодом тварин повернули.

У червні 2021 року Чемп помер у віці 13 років.

У грудні 2021 року в сім'ї Байденів з'явився Командор – його президенту США подарував брат Джеймс, пише Associated Press. Після низки інцидентів з укусами його вивезли з Білого дому в жовтні 2023 року.