США визнали ПВК "Вагнер" транснаціональною злочинною організацією

Мінфін США ввів нові санкції проти ПВК "Вагнер" і пов'язаних із нею компаній
Фото: depositphotos.com

Міністерство фінансів США 26 січня визнало російську приватну військову компанію "Вагнер" транснаціональною злочинною організацією і ввело додаткові санкції проти неї. Про це йдеться у пресрелізі мінфіну США.

Оголошення ПВК "Вагнер" транснаціональною злочинною організацією означає заморожування будь-яких американських активів угруповання і забороняє фізичним та юридичним особам США надавати кошти, товари або послуги цьому угрупованню.

Рішення обґрунтовують тим, що вагнерівці причетні до серйозної злочинної діяльності, зокрема до масових страт, зґвалтувань, викрадень дітей і фізичного насильства у різних країнах світу – зокрема, в Центральноафриканській Республіці та Малі.

Мінфін США також ввів санкції щодо людей і компаній, які пов'язують із ПВК "Вагнер", а також низки компаній російського військово-промислового комплексу. У санкційний список зокрема потрапив глава Татарстану Рустам Мініханов.

"Сьогоднішні розширені санкції проти групи "Вагнер", а також нові санкції проти їхніх спільників та інших компаній, що сприяють розвитку російського військового комплексу, ще більше обмежать можливості Путіна щодо озброєння та оснащення своєї військової машини", – заявила міністерка фінансів США Джанет Єллен.

Контекст:

За інформацією Білого дому станом на 22 грудня 2022 року, сили ПВК "Вагнер", які скерували до України, становили 50 тис. найманців, із них 10 тис. – контрактники, а ще 40 тис. – завербовані у тюрмах ув'язнені. Про це пише The Hill.

ЗМІ повідомляли, що участь у вербуванні ув'язнених брав особисто засновник ПВК Євген Пригожин, пізніше з'явилося відео з колонії, де він виступив перед ув'язненими. Пригожин назвав себе "представником" ПВК "Вагнер" і попередив, що шукає найманців для участі у "важкій війні". В'язням він пообіцяв, що до колонії вони "не повернуться в жодному разі".

За даними Reuters станом на початок 2023 року, понад 1 тис. вагнерівців було вбито під Бахмутом від кінця листопада до початку грудня 2022 року. Загальні втрати вагнерівців становлять, згідно з повідомленням, 4100 убитими і 10 тис. пораненими.

За інформацією Офісу президента України, за час повномасштабної війни, що почалася 24 лютого минулого року, українські захисники вбили, поранили, "відправили безвісти" або взяли в полон майже 30 тис. вагнерівців, завербованих у місцях позбавлення волі.