США додали до чорного списку понад 10 компаній із РФ та Європи, які допомагають російській армії

Компаніям, що потрапили до списку, Вашингтон обмежує доступ до обладнання й технологій США
Фото: depositphotos.com

Міністерство торгівлі США 7 грудня додало 24 компанії до чорного списку  експортного контролю через підтримку військової або оборонно-промислової бази Росії, ядерної діяльності Пакистану або постачання Ірану електроніки. Відповідний документ (.pdf) опубліковано на сайті електронної бази Федерального реєстру США.

До списку потрапило 10 російських компаній. Серед них – холдинг "Росэлектроника", виробник комп'ютерного обладнання Kraftway, виробник мікросхем "ПКК Миландр", а також пов'язані з ним юрособи.

До списку також занесли російські "Научно-исследовательский центр электронной вычислительной техники", LLC Fibersense, ТОВ "Милур ИС" і НВК "Оптолинк".

До переліку також потрапили юридичні особи, зареєстровані в Латвії, ОАЕ, Пакистані, Сінгапурі та Швейцарії.

Список, який публікує мінторг США спільно з Бюро промисловості та безпеки, уперше опублікували 1997 року. Юрособам, що потрапили в нього, Вашингтон обмежує доступ до обладнання й технологій США.

Контекст:

Після вторгнення РФ в Україну, яке почалося 24 лютого, Євросоюз, США, Канада, Великобританія, Австралія та інші країни ввели кілька пакетів санкцій проти Росії, а також почали масово відмовлятися від російських нафти та газу й шукати їм альтернативу.

Окрім того, Росію покинула понад 1 тис. найбільших західних компаній. Як розповів професор Єльського університету Джеффрі Сонненфельд, обсяг їхніх інвестицій у Росію становив понад $600 млрд, а кількість створених ними робочих місць перевищувала 5 млн.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого на РФ було накладено понад 10 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – майже 13 тис. Тепер Росія – найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію та Північну Корею.

Згідно з підрахунками Інституту керівників вищої ланки Єльського університету, через війну в Україні з РФ уже пішло понад 1200 компаній.