Столтенберг про постачання Україні Leopard і Abrams: Не відкидаю. Але й обіцяти не буду

Генсек НАТО прокоментував ситуацію щодо допомоги танками для ЗСУ
Фото: ЕРА
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг не заперечує можливості постачання Україні важких танків. Він заявив про це в інтерв'ю Svenska Dagbladet, опублікованому 9 січня.

Відповідаючи на запитання про можливість отримання Києвом, зокрема, озброєння німецьких танків Leopard або американських Abrams, він заявив: "Не відкидаю. Але й обіцяти нічого не буду".

Генсек зазначив, що підтримує збільшення цільового рівня видатків на оборону у країнах Альянсу, який зараз дорівнює 2% ВВП.

"Одна із пропозицій, яку багато хто вважає розумною, полягає в тому, що 2% мають бути не метою, а мінімумом. Я розумію, що урядам може бути важко знайти гроші на це, але, на жаль, ми живемо в небезпечному світі і ми маємо підтримувати мир. Це коштує грошей", – сказав Столтенберг.

Не відкинув постачання Україні танків Leopard і міністр економіки Німеччини Роберт Габек. В інтерв'ю Tagesschau, опублікованому 8 січня, він заявив, що ФРН наразі "погоджує свої дії з іншими країнами" щодо цього питання.

Польська влада також веде консультації про передання Україні "символічної кількості" танків Leopard. Про це держсекретар – голова бюро міжнародної політики при канцелярії президента Польщі Якуб Кумох заявив 9 січня в інтерв'ю Radio Zet.

За його словами, Варшава могла б брати участь у "коаліції кількох країн" у питанні постачання Києву німецьких танків цього типу. Він наголосив, що йдеться про передання не всіх і не більшості наявних у країні Leopard, а про "якусь символічну підтримку". 

Контекст:

Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Кожна країна НАТО окремо надає Україні військову, гуманітарну й фінансову допомогу.

Станом на кінець листопада союзники й партнери НАТО, за інформацією державного секретаря США Ентоні Блінкена, передали Україні військову допомогу на $40 млрд.

Leopard 2 – німецький основний танк. Україна неодноразово зверталася до Німеччини з проханням передати танки, але діставала відмову. За даними "Немецкой волны", на озброєнні бундесверу є приблизно 300 Leopard 2 останньої модифікації A7, але не всі на ходу.