Telegram став основним інструментом поширення російської дезінформації – Bloomberg

У Європі говорять про небезпеку Telegram
Фото: depositphotos.com

Застосунок для обміну повідомленнями Telegram став основною зброєю прокремлівських акаунтів у поширенні дезінформації, спрямованої на підрив підтримки України. Про це 28 травня пише Bloomberg.

Нещодавно співробітники російської розвідки використали його для вербування дрібних злочинців для проведення диверсій у європейських столицях, ідеться у статті. А після замаху на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо в месенджері буквально за кілька хвилин почали поширювати різні теорії змови.

Непідзвітність Telegram найбільше викликає невдоволення європейських чиновників, які зробили боротьбу з фейковими новинами своїм пріоритетом напередодні виборів до Європарламенту в червні, пише Bloomberg. Незважаючи на нові правила щодо регулювання інформації в інтернеті, вони практично безсилі контролювати Telegram.

Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас сказала, що дезінформація поширюється в Telegram "відкрито й абсолютно безконтрольно". За її словами, запити на видалення тривожного контенту часто залишаються без відповіді.

Типова проросійська пропагандистська кампанія спирається на низку онлайн-технік. До них належать публікації в соціальних мережах, статті в державних ЗМІ, сфабриковані новини, що імітують зовнішній вигляд законних вебсайтів, а також анонімні коментарі до реальних публікацій. Telegram функціонує як центральний вузол у цій системі, який пропагандистські групи використовують для поширення свого контенту в активних інтернет-спільнотах, ідеться в публікації.

Telegram є популярним серед різних проросійських діячів, а також серед окремих осіб, які вже давно поширюють дезінформацію, оскільки модерації контенту практично немає, заявив колишній директор Центру протидії гібридним загрозам при міністерстві внутрішніх справ Словаччини Даніель Міло.

Згідно з внутрішньою оцінкою ЄС, з якою ознайомилося Bloomberg, основними темами зусиль Росії щодо дезінформації є війна проти України, конфлікт на Близькому Сході, імміграція, зміна клімату й майбутні вибори до Європейського парламенту. За цими п'ятьма темами кількість елементів з неперевірених джерел на всіх платформах на початок травня зросла більше ніж удвічі порівняно з початком року.

Контекст:

Telegram – зашифрований месенджер, який з'явився 2013 року. Його запустив Павло Дуров, який до цього заснував російську соцмережу "ВКонтакте", заборонену зараз в Україні. Дуров народився в Санкт-Петербурзі, у 2021 році набув громадянства Франції, а зараз проживає в Дубаї (ОАЕ), де розташований головний офіс Telegram. У 2022 році Дуров і низка інших підприємців, пов'язаних із Росією, зверталися до Forbes із проханням не називати його "росіянином". Представник Дурова тоді зазначив, що "Павло виїхав із Росії багато років тому і не збирається повертатися".

27 лютого 2022 року після того, як почалося масоване вторгнення російських військ в Україну, Дуров заявив, що може обмежити використання Telegram у зв'язку з "українськими подіями", але за кілька хвилин передумав.

Платформа Telegram створює низку загроз безпеці України, заявили в Головному управлінні розвідки Міноборони України в лютому 2024 року.

У березні в Службі безпеки України повідомили, що бачать "чітку співпрацю адміністрації Telegram з Роскомнаглядом і ФСБ", водночас "Telegram не прислухається до прохань Української держави так, як прислухається до прохань російської держави". "Комунікація з ними є, але вона по суті безрезультатна, на відміну від того ж TikTok, який, у принципі, реагує", – розповіли у спецслужбі.