Телеканал "Дождь" потрапив у список ЗМІ-іноагентів через отримання понад €130 тис. від Євросоюзу – мін'юст РФ

"Дождь" став "іноземним агентом" у Росії 20 серпня

Фото: Телеканал Дождь / Facebook
Російський телеканал "Дождь" занесли в Росії в реєстр ЗМІ-іноагентів, оскільки він отримав від Євросоюзу понад €130 тис. Таку заяву опублікувало міністерство юстиції Росії 24 серпня.

"Телеканал "Дождь" щоквартально подає повідомлення про отримання коштів з іноземних джерел. У межах укладеного договору "Дождь" отримав від Європейського союзу в особі Європейської комісії (Брюссель, Бельгія) за висвітлення відносин між ЄС і Росією понад €130 тис.",  заявили в міністерстві.

Росфінмоніторинг встановив отримання телеканалом "опосередкованого іноземного фінансування через російські фонди". Телеканал також систематично поширював матеріали іноземних ЗМІ, отримуючи фінансування від інших держав, зазначено в повідомленні.

"Роскомнагляд за період із липня 2020 року до липня 2021 року виявив факти поширення і цитування в мережевому виданні tvrain.ru і телеканалом "Дождь" (засновник ТОВ "Телеканал Дождь") матеріалів іноземних засобів масової інформації, які виконують функції іноземного агента",  розповіли в мін'юсті.

Головред "Дождя" Тихон Дзядко написав у Facebook, що у телеканала договір із Євросоюзом і одним "іноземним агентом" – Сахаровським центром, про що знав Роскомнагляд. За його словами, такий договір у різні роки з ЄС укладало кілька російських ЗМІ.

Контекст:

Телеканал "Дождь" став у РФ "іноземним агентом" 20 серпня.

Закон про іноземних агентів ухвалили в Росії 2012 року. Будь-яку некомерційну організацію або громадський рух можуть занести у список агентів, якщо вони отримують фінансову підтримку з-за кордону і ведуть політичну діяльність. Критеріїв, за якими визначають таку діяльність, у законі чітко не визначено.

Організації, які потрапили у реєстр, мають періодично звітувати про свою фінансову діяльність, а також вказувати в інтернеті та всіх публікаціях у ЗМІ, що вони є іноземним агентом. Порушення можуть привести до мільйонних штрафів.

У листопаді 2017 року в Росії ухвалили закон, який дозволяє визнавати іноземними агентами засоби масової інформації, які отримують фінансування з-за кордону.

У список іноземних агентів РФ зараз входить 18 юросіб, серед ЗМІ – "Голос Америки", "Радио Свобода", "Крым.Реалии", "Настоящее время", "Медуза".

У Росії іноземним агентом також можуть визнати фізичну особу, яка поширює матеріали ЗМІ-іноагентів або бере участь у їхньому створенні, а також отримує гроші або майно з-за кордону або від російських юросіб, яких фінансують іноземні джерела. У списку мін'юсту РФ – 25 фізосіб- "іноагентів".