Телеканал міноборони РФ опублікував відео із "живим" Шойгу, який протягом двох тижнів не з'являвся на публіці

Як стверджують російські пропагандисти, Шойгу обговорив із керівництвом міністерства питання реалізації програми державного оборонного замовлення
Фото: ЕРА

Пропагандистський телеканал міноборони Росії "Звезда" 26 березня опублікував у Telegram відео нібито з наради за участю міністра оборони РФ Сергія Шойгу, який протягом двох тижнів не з'являвся на публіці.

Як стверджують російські пропагандисти, Шойгу обговорив із керівництвом міністерства питання реалізації програми державного оборонного замовлення та виконання соціальних зобов'язань.

На відео Шойгу говорить про те, що "з урахуванням проведення спеціальної військової операції на території України 2022 року треба зберегти задані темпи постачання до військ перспективного озброєння".

За його словами, попри санкції рівень укладання контрактів із держоборонзамовлення в РФ досяг 85%.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Цього тижня російські ЗМІ звернули увагу на те, що Шойгу не з'являється на публіці з 11 березня. Водночас протягом перших двох тижнів війни Шойгу щонайменше раз на кілька днів брав участь у публічних заходах.

Видання "Агентство" з посиланням на джерело в оточенні Шойгу повідомило 23 березня, що у нього проблеми із серцем. У міністерстві оборони РФ та пресслужбі Кремля цю інформацію відмовилися коментувати.

24 березня прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков відреагував на зникнення міністра оборони, він сказав, що "зараз не час для медійної активності", повідомило "Радио Свобода".

ЗМІ зазначили, що скорочення публічної діяльності 66-річного Шойгу збіглося за часом із невдачами російської армії в Україні. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов, коментуючи зникнення російського міністра, висловив припущення, що у РФ  з'ясовують, "хто зробив таку підставу", скерувавши війська в Україну. "Не маючи інформації про нашу країну, вони пішли на таку авантюру. Зараз там відбувається з'ясування стосунків поміж їхніми вежами [Кремля] та структурами: ФСБ тицяє пальцем, що військові недопрацювали, військові кажуть, що недопрацювали інші структури", – сказав Данілов.

24 березня у РФ відбулося засідання Ради безпеки, яке Путін проводив у відеоформаті. Шойгу нібито був присутній на засіданні, проте, проаналізувавши запис, російські видання "Медиазона" та The Moscow Times дійшли висновку, що відео із Шойгу вмонтували у телетрансляцію.

25 березня радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що Шойгу потрапив до лікарні з інфарктом після того, як Путін висунув йому претензії щодо війни з Україною.