Тисячі протестувальників на мітингу у Тбілісі скандували "Путін – х...йло". Відео

У Грузії протестують через закон про "іноагентів"
Фото: EPA
У Тбілісі (Грузія) 7 березня протестувальники проти закону про "іноагентів" скандували відому українську кричалку "Путін – х...йло". Відповідне відео опублікувала журналістка Fox News Нана Саджая.

"Путін  х...йло" – скандує натовп у Тбілісі, Грузія. Тисячі людей протестують проти ухвалення закону про "іноземних агентів" у російському стилі", – підписала вона відео.

Ще одне відео із цією самою кричалкою опублікувала кореспондентка OC Media Маріам Нікурадзе.

На інших відео від Нікурадзе протестувальники скандують "Сакартвело" (грузинська назва Грузії) та "Бідзіна – х...йло", імовірно, маючи на увазі засновника наразі керівної партії "Грузинська мрія" Бідзіну Іванішвілі.

Контекст:

Парламент Грузії взяв до розгляду одразу два законопроєкти про "іноагентів". Проти законодавчих нововведень виступили опозиція, представники ЗМІ та неурядові організації. Вони заявили, що законопроєкти фактично аналогічні російському закону і суттєво гальмують поступ Грузії у напрямі євроінтеграції. Обидва проєкти ініціював рух "Сила народу": перший має назву "Про прозорість іноземного впливу", другий – "Про реєстрацію іноземних агентів". Перший стосується лише НУО та ЗМІ, які отримують закордонне фінансування, а другий – як фізичних, так і юридичних осіб, за низкою винятків.

Посол ЄС у Грузії Павел Герчинський заявив, що ця ініціатива суперечить щонайменше двом із 12 рекомендацій для набуття статусу кандидата в ЄС. Серйозне занепокоєння вже кілька разів висловив Держдеп США.

Протести біля будівлі парламенту Грузії почалися вдень 7 березня, коли депутати розпочали розгляд законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу". Депутати планували голосування на 9 березня, але перенесли його на сьогодні. У підсумку його ухвалили в першому читанні: за проголосувало 76 депутатів, проти – 13.

Кілька тисяч присутніх перекрили центральну вулицю Тбілісі, проспект Руставелі. Поліція застосувала проти них сльозогінний газ і водомети. МВС Грузії заявило, що це вимушений захід, оскільки акція "набула насильницького характеру".

Увечері 7 березня президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка перебуває у США, звернулася до нації, підтримавши протестувальників проти закону про "іноагентів" і пообіцявши накласти на нього вето.