Трамп про санкції проти РФ: Я нічого не пом'якшував

Трамп спростував зняття санкцій
Фото: EPA

Інформацію про пом'якшення санкцій щодо ФСБ Росії в адміністрації президента США Дональда Трампа назвали недостовірною.

Президент США Дональд Трамп заявив, що його адміністрація не пом'якшувала санкції стосовно Федеральної служби безпеки Росії. Про це він сказав, спілкуючись з журналістами в Білому домі, повідомляє Reuters.

"Я нічого не пом'якшував", – повідомив американський лідер у відповідь на відповідне питання.

Представник міністерства фінансів США розповів пресі, що виключення з санкційних норм були "технічними". Їх внесли у відповідь на скарги американських компаній, які не мали можливості імпортувати високотехнологічну продукцію без дозволу ФСБ.

За словами чиновника, зміни в документ внесли до того, як Трамп обійняв посаду президента.

Як пояснив агентству експерт у сфері санкційної політики Пітер Харрелл, під час підготовки указу про санкції щодо ФСБ навряд чи мали на увазі обмеження в продажу на території Росії мобільних телефонів і планшетів.

2 лютого мінфін США оприлюднив документ про пом'якшення санкцій, уведених проти ФСБ.

29 грудня 2016 року президент США Барак Обама підписав указ про введення нових санкцій проти Росії у зв'язку з кібератаками, у яких Білий дім звинувачував Москву. Під санкції потрапило шість людей і п'ять відомств, включно з ФСБ. Американським компаніям заборонили укладати будь-які угоди з цими відомствами.

Агентство РБК писало, що ці санкції можуть призвести до юридичних труднощів під час ввезення будь-яких пристроїв з функцією шифрування, до яких належать мобільні телефони, планшети і навіть бездротові миші.

Імпорт такої техніки підлягає обов'язковому погодженню з ФСБ – нотифікації. Ця процедура є безкоштовною, але все одно її вважають транзакцією, яку проводити заборонено.