Трамп відреагував на рішення комітету Палати представників рекомендувати висунути проти нього обвинувачення

Трамп порівняв заяву комітету зі своїм імпічментом
Фото: EPA
Колишній президент США Дональд Трамп розкритикував рішення комітету Палати представників США, який рекомендував висунути проти нього обвинувачення у зв'язку зі штурмом Капітолія 6 січня 2021 року. Про це Трамп написав у своїй соцмережі Truth Social, цитати наводить канал ABC News.

Трамп назвав дії комітету "знущанням з демократії".

"Ці люди не розуміють, що коли вони приходять по мене, люди, які люблять свободу, гуртуються навколо мене. Це зміцнює мене. Те, що мене не вбиває, робить мене сильнішим", – заявив експрезидент.

Як зазначає The Hill, Трамп порівняв рішення комітету зі справою про його імпічмент.

"Фальшиві обвинувачення, висунуті вельми упередженим необраним комітетом 6 січня, уже подали й розглянули у формі обману з імпічментом №2. Я переконливо переміг... Люди розуміють, що "Демократичне бюро розслідувань", ДБР, прагне завадити мені балотуватися у президенти, тому що вони знають, що я виграю і що вся ця справа щодо судового переслідування мене така сама, як імпічмент, – упереджена спроба відсунути мене й Республіканську партію на другий план", – заявив він.

19 грудня комітет Палати представників США, який розслідує напад на Капітолій США 6 січня 2021 року, звернувся до федеральної прокуратури із проханням висунути обвинувачення Трампу. Комітет просить обвинуватити Трампа у перешкоджанні офіційній роботі Конгресу, змові з метою обману Сполучених Штатів, наданні неправдивих свідчень і пособництві або підбурювані до повстання. Запит комітету не має обов'язкової сили.

Контекст:

Трамп 6 січня 2021 року на мітингу перед Білим домом закликав своїх прибічників іти до будівлі Конгресу, де мали оголосити переможцем виборів демократа Джо Байдена. Протестувальники вирушили до будівлі Конгресу США і штурмом узяли її.

Унаслідок заворушень загинуло п'ятеро людей, серед них і офіцер поліції Капітолія, а у Вашингтоні через це оголосили надзвичайний стан.

Заворушення в Капітолії стало причиною того, що Палата представників оголосила Трампу імпічмент. Автори резолюції висунули йому одне обвинувачення – у підбурюванні до масових заворушень. Вони вважають, що Трамп зрадив довіру на посаді президента і 6 січня, коли протестувальники взяли штурмом будівлю Конгресу США, "наразив на серйозну небезпеку урядові інститути США, поставив під загрозу цілісність демократичної системи й перешкоджав мирному переданню влади".

13 лютого за імпічмент Трампа проголосувало 57 членів Сенату за необхідних 67, його виправдали.

16 листопада Трамп офіційно оголосив, що знову балотуватиметься у президенти США.