Трамп: Із нетерпінням чекаю можливості перенести наше посольство в Єрусалим наступного місяця

Трамп: У нас ніде немає кращих друзів
Фото: Биньямин Нетаниягу - בנימין נתניהו / Facebook

Президент США Дональд Трамп привітав народ Ізраїлю із 70-ю річницею незалежності країни.

Президент США Дональд Трамп заявив, що "з нетерпінням" чекає перенесення американського посольства з Тель-Авіва до Єрусалима. Про це він написав у своєму Twitter.

Трамп привітав прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху і весь ізраїльський народ із 70-ю річницею незалежності країни.

"У нас ніде немає кращих друзів. Із нетерпінням чекаю можливості перенести наше посольство в Єрусалим наступного місяця", – написав Трамп.

6 грудня 2017 року Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю й оголосив про перенесення посольства США до цього міста.

Рішення Трампа викликало неоднозначну реакцію у світі. Канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей не підтримали ініціативи Білого дому.

У Єрусалимі спалахнули заворушення. Під час сутичок арабських активістів та поліції Ізраїлю постраждали десятки людей.

Протестні акції пройшли також у Туреччині, Тунісі, Афганістані, Пакистані, Єгипті, Лівані, Ірані та деяких інших країнах.

Радбез ООН не підтримав рішення Білого дому.

23 лютого 2018 року в Держдепартаменті США заявили, що посольство в Єрусалимі буде відкрито у травні у прибудові до будівлі, яку використовує консульство Штатів. На думку держсекретаря Рекса Тіллерсона, для повноцінного перенесення дипмісії необхідно орієнтовно три роки.

Ізраїль зайняв східну частину Єрусалима після Шестиденної війни 1967 року і вважає все місто своєю столицею. Цього не визнає низка країн ООН. Палестинці вважають Східний Єрусалим столицею своєї держави, однак зараз Палестинська національна адміністрація базується в Рамаллі.